Oikeita mielipiteitä

0
77
Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Sekaantuminen facebookin kirjeenvaihtoon tuntuu kiehtovalta. On jopa viehättävää, että joukossa on aivan pölkkypäisiä mielipiteitä, jotka ärsyttävät tosikoita, joita noilla palstoilla vilisee. Omakin ikkunani on auki. Usealle mielipiteelle ilmestyy nopeasti satoja myönteisiä kommentteja. Se hivelee itsetuntoa. Moitteista en piittaa.
Suurilevikkiset lehdet, niin tilattavat kuin ilmaiseksi jaettavat, eivät näytä sytyttävän entisessä
määrin lukijoita. Muistan, että esimerkiksi Helsingin Sanomiin saattoi tulla satojakin mielipiteitä kiehtovaan aiheeseen.Toimitus valitsi parhaita ja arvovaltaisimpia tiuhalla seulalla niin että julkisuuteen saattoi päästä vain 0-5.
Tuo oli l980-lukua.
Kun tulin netissä paljastaneeksi, että sukuni lisääntyi yhdellä neljän kilon painoisella prinsessalla, jota arvelin kauniiksi ja fiksuksi, neuvonantajia ja onnittelijoita riitti.
Kun sohaisee valtansa menettäneen Donald John Trumpin viimeisiä urotekoja eli 17 vuoden tauon jälkeen toteutettuja kuolemantuomioita, joku siellä vaatii niitä myös Suomeen.
* * *
Moittiessani urheilutoimittajia entisenä urheilutoimittajana koronavuoden parhaitten urheilijoiden valinnasta, jalkapalloväki moittii, moottoriurheilun, koripalloilun ja hiihdon ystävät kiittävät. Kahtena vuonna peräkkäin valitut jalkapalloilijat ovat sinänsä kelpo miehiä, mutta ensimmäistäkään EM-ottelua ei ole vielä pelattu. Toistaiseksi on vain karsittu. Se, onko tärkeämpää ampua hyvistä syötyistä pari maalia vai joutuuko torjumaan puolustuksen lepsuuden takia viisi kertaa, on jo kysymys sinänsä. Pitäisikö siis tunnustus antaa koko joukkueelle valmentajineen eikä vain yhdelle pelaajalle?
Lauri Markkasen Chicago Bullsin palkitseminen olisi kuitenkin outoa, samoin UNO-niminen käsipaino NHL:n maalintekijäin ja torjujien työnantajien hyppysissä.
* * *
Lempieläimet ovat erityisen mieluisa kirjoittamisen ja kuvien aihe. Koirien ja kissojen hiilijalanjälkiin ei voi kunnialla kajota niissä piireissä, joissa turvetuotannon
lopettamisen pitäisi tapahtua heti, minkkitarhojen tuhoamisen ensi keskiviikkona ja punaisen lihan tuottamisen ajan kanssa. Lentoliikenteen lopettaminen on jo hyvällä alulla, vaikka vuoden eurooppalaisen, alan asiantuntijan Petteri Taalaksen mukaan lentoliikenne vastaa korkeintaan kahta prosenttia maapallon ilmansaasteista.
Korona on tietenkin kestävä puheenaihe. Hallitus on käyttänyt vääriä keinoja, vaikka Ruotsissa niihin havahdutaan vasta nyt.
Siitä näitä nuorimpia hallitsijoita voi kuitenkin moittia, että henkensä menettäneiden suomalaisten koronapotilaiden läheisille en ole havainnut suuntautuneen yhtään surunvalittelua.Kuolleet ovat pelkkiö tilastonumeroita.
* * *
Monet kokeneet lehtimiehet, kuten Risto Uimonen, Markku Lehtola ja valpas Kerava-seuran puheenjohtaja Satu Saaristo, vahtivat journalismin sivurajoja. Siihen ryhmään on ilo pistää omakin pukinsorkkani.
Poliitikoista aktiivisin on ylipormestari Raimo Ilaskivi. Hän ei puolusta ainoastaan Munkkiniemen herrasväkeä. Malmin lentokentän pelastamisessa olemme samaa mieltä.
Uskomme, että tuleva Helsingin kunnanvaltuusto on järjissään ja palaa lähtöruutuun.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.