Neuvoista kiitolliset

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Kuntavaaleihin on aikaa puolisen vuotta. Puolueet haalivat ehdokkaita ja rahaa oman kuntansa nykyistä paremman

elämän turvaamiseksi. Suomessa on 310 kuntaa, joten mistään pienestä hankkeesta ei ole kysymys. Hätä onkin lähellä siellä mistä apu on kaukana. Siksi minultakin on pyydetty keinoja, joiden avulla kannatus kasvaa. Kaikki puolueet eivät kuitenkaan ole vielä vaivautuneet pyytämään apuani. Yksikään rkp-läinen ei ole ainakaan vielä herännyt.  Liike. Nyt -liike tulee omillaan toimeen. Hiukan Harkimon rahasuvun isähahmo Harry ja aikamiespoika Joel saavat kuitenkin myötätuulta turkulaiselta onnenpyörän pyörittäjältä Jethro Rostedtiltä ja ruotsalaiselta Maikkari-nimiseltä tv-kanavalta. Kun heille on luvattu 61 ohjelman sarja puoli tuntia kerrallaan, siitä ajasta muut kuin Harkimon yritys joutuisivat maksamaan pari miljoonaa euroa esimerkiksi Lidlin halvimman ruokakorin markkinoimiseksi. Tosin ei Lidlkään omia ruokatuotteitaan mainosta. Yritys vertaa vain ruokakoriaan muiden kauppojen ruokakoreihin.

Ensimmäinen avunpyyntö tuli Helsingin perussuomalaisilta. Lyhyen miettimisen jälkeen suosittelin keskittymistä omiin ajatuksiin iskulauseella ”Liiku. Nyt. omilla aivoilla!”. Tohtori Jussi  Halla-aholle  ehdotin hänen suuurta nelivärikuvaansa kaikkien kuntien mainoslakanoihin. Samaa taktiikkaa suosittelin Paavo Väyryselle. Helsingin lisäksi hänen kuvansa levitetään kaikkiin eteläisiin kuntiin. Käyhän helsinkiläisiä noissa muissakin kunnissa töissä,

Tampereella aikaa on varsinkin Sdp:n piirissä huvennut valtakunnan asioiden hoitamiseen. Ei ihme, että heikkokin ehdotus kuntavaalissa hyväksyttiin. Suorastaan iloisina  he ottivat vastaan ehdotukseni: ”Sdp jalostaa äänesi marinoimalla”. Julisteessa on vain pääministeri  Sanna Marinin kaunis kuva kimono-tyylisessä mekossa..

Muut kuvat luukutetaan ovelta ovelle sataan tuhanteen postiluukkuun. Helsingissä, jossa kannatus on huvennut, Sdp:n kirjekuoressa jaetaan eläkeläisten osoitteisiin 100 euron seteli, eli Antti Rinteen lupaama hiukan myöhästynyt vappusatanen.

* * *

Kokoomuksenkin vaalimainonta hoidetaan samaan tapaan kuin Sauli Niinistön toisella  ehdokaskaudella. Puheenjohtaja Petteri Orpo on kaikissa kunnissa vetonaulana ja sittemmin seuraavien vaalien työläisten omana presidenttiehdokkaana.  Korostin, että näin saadaan puhtia tasavallan hallituksen vaihtotalkoisiin, ja jotta Keskustan ja perussuomalaisten värit ja julistukset eivät enää leviäisi koko Suomeen etelälaitaa, Pirkanmaata ja muutamaa teollisuuskaupunkia lukuunottamatta.

Sinisten ryhmä on pieni. Sen tehtävänä on sijoittaa entiset ministerinsä pienten kuntien kuukausipalkkalaisiksi. Vain Timo Soinilta odotan yhteydenottoa, jos kohta hän saattaa jo nyt keskittyä presidentin vaaliin. Veikko Vennamon aikanakaan ei yhteydenottoa tarvinnut odottaa ennen kuin olin makoillut OKO:n Lontoon konttorin avaamisen yhteydessä kutsuvierasmatkalla Veikko Vennamon kanssa luksushotellin samassa parisängyssä kaksi yötä.

Kun olin vastannut  myönteisesti Vennamon kysymykseen siitä, tarvitseeko Suomen politiikka hänen kaltaistaan jäpikkää, kipakat yhteenotot silloisen lehteni kanssa muuttuivat ystävällisiksi yhteydenotoiksi.

* * *

Keskustapuolueessa ei oikein tiedetä kuka sitä johtaa. Annikka Saarikon puheenjohtajan nuija on jossain Apollonkadun puoluetoimiston pöytälaatikossa, mutta koronaviruksen takia toimisto on suljettu. Matti Vanhanen ei nuijaa tarvitse, sillä lyödessään lukuja pöytään valtion varoja vahtivana ministerinä hän antaa numeroiden puhua.  Vielä ei ole varmistunut se, pärjääkö Nurmijärvi ilman häntä Suomen suurimpana (yli 42 000 asukasta) maalaiskuntana. Ehdotukseni vetäytymisestä kunnallispolitiikasta Matti tuntui ottavan todesta.

Eduskuntavaalien äänimagneetti Li Andersson on jättänyt soittopyynnön. Hän varmaankin kiittäisi parlamenttivaalien aikaisesta avusta, kun olin ehdottanut, että hänen pitää olla erityisesti TPS:n jääkiekkoyleisön ja Rkp:n suomea osaavien varsinaissuomalaisten ehdokas. Nyt neuvoin, että kannattaa keskittyä perheen kasvattamiseen ja jättää äänensä lainaksi  uusille yrittäjille. Suuri potentiaalinen kannatus voisi löytyä vasenkätisten keskuudessa. Heitä on Turussa 13 prosenttia väestöstä.

Sari Essayah on sitkeä ja asiansa osaava helluntailainen. Selviydyttyään lääkäreiden avulla ja rukoilemalla rintasyövästä hän arvelee keräävänsä sekä itselleen että puolueelleen (KD) niin paljon sympatiaääniä, ettei siinä enää tarvita Apua eikä Seuraa, minusta puhumattakaan.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.