Huhtamäki: Tarjontaa riittää

”On Suomi köyhä ja siksi jää'”, hoettiin Suomessa ennen kuin oli OECD:tä. Nyt sitä hoetaan Eduskunnassa, puhemiehestä katsoen vasemmalla.

”Meidän on uudesti luotava maa, raukat vain menköhöt merten taa”, laulettiin Nälkämaan laulua silloin kun vielä oli isä-Vennamo ja SMP.

Noina aikoina yhdestä pienestä Helsingin osuuskassan Mikonkadun konttorista kumpusi valtava OKO. Nyt sillä on vaikuttava, vinoseinäinen ja jättiläiskokoinen pääkonttori Teollisuuskadulla. Eikä enää riitä edes pankkitoiminta. On nielaistu mahtava Pohjolan vakuutusyhtiö eikä sekään riitä.

. Sote-uudistus on otettu Eduskunnan kiukutellessa käyttöön. OKO on nykyisin myös sairaala. Ylivelkaantuneetkin saavat edes jotain apua kipuihinsa..

Rajojen taa on viimeisten 50 vuoden aikana siirtynyt elävinä 300 000 suomalaista, pääosa Ruotsiin ja muutama tuhat Espanjan ja Portugalin veroparatiiseihin, Australiaan ja Amerikkaan.

Sitä aukkoa paikataant afrikkalaisilla, syyrialaisilla, irakilaisilla, afganistanilaisilla, virolaisilla, thaimaalaisilla, venäläisillä, vietnamilaisilla ja muutamalla paluumuuttajalla Ruotsista.

Ilman suomalaisia siirtolaisia Ruotsi ei olisi nykyisen kaltainen talous- ja urheilumahti. Jopa ainoan maalin tekemiseen Venäjän MM-kisoissa Saksaa vastaan tarvittiin Ola Toivonen

Suomen köyhyys ei kuitenkaan näy kesäaikana. Vihervasemmiston työnarkkinoiden sopimasta lomallemenorahan nirhaamisesta nostama kohu on liioiteltu. Juhlijolta riittää ja luottomortit vinkuvat.

Raumanmeren juhannus heräsi henkiin ja sen miehittivät opiskelijat, teinit, hyvätuloinen keskiluokka ja tilausbussien kuljettajat. Ruisrokki aiheuttaa sellaisen ahtauden, että hyvä ettei kukaan joudu Ruissalossa meren ja yleisömeren välissä väärälle puoelle-

Tuloerot pienenevät. Tangomarkkinoilla juhlii kasvava keskiluokka ja nuoret eläkeläiset. Suomen pitkäikäisimmän festivaalin täyttävät Aitoon kirkastusjuhlilla ne, jotka eivät valitse Kotkan meripäiviä. Idässä on Ilosaarta ja Savonlinnan oopperajuhlia, Tampereella Tammerfesti a Herättäjäjuhlat Suomen suurin kesäjuhla on Keski-Suomessa, lestadiolaisten Suviseurat Äänekosken Konginkankaalla, Liimattalan kylässä Mikko NIskasen rakennuttaman kuuluisan Käpykolon tuntumassa, Keiteleen rannalla.

Vaikka uskonnolliset juhlat ovat ilmaisia, matkat ja majoitukset maksavat. Kuninkuusraveihin joutuu matkustamaan Rovaniemelle, 60 000 kuulijaa vetävään mahtavaan jazz-tapahtumaan Poriin.

Kesäteattereiden valtava tarjonta toteutuu ympäri maan. Valkeakoskella näytellään Jari Sillanpäätä, mutta livenä ainakin Aitoossa, Apulannan kotikentällä.

Sappeen hiihtokeskuksessa esiintyy Topi Sorsakoski-musikaalissa kaunis, pitkäjalkainen tv-tähti Susanna Laine. Valitsen hänet, vaikka lähellä on Himos. Helsingissä ohjelmaa riittää åitkälle syksyyn.

Urheilun huipputapahtumia on erityisesti Tampereella, nuorten yleisurheilun EM-lkisat ja klassinen Suomi-Ruotsi maaottelu.

On Suomi vauras, ja siksi jää, lumesta puhumattakaan.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.