Hellan ääressä

Moro!

Nykyään ei pysy kärryillä, jollei opettele algorytmistä ajattelua. Kärrytkin ovat muuttuneet. Ennen niiden menoa haitattiin heittämällä kapuloita rattaan pyöriin. Nyt siittää kun heittää kapuloita rattaille.

Nyt tiedän, että oman algorytmin oppiminen on pitkä askel koodauksen suuntaan, mitä koodaus sitten onkaan.

Algorytmillä ei ole yhteyttä alkorytmiin eli käyntikertoihin viinakaupassa.

Google on nykyinen kotiopettajamme. Tässä käytännön esimerkki, mistä jokainen saa algorytmilleen mainion alun.

Tätä ei kuitenkaan voi suositella pienille lapsille. He saavat lastentarhassa keskittyä brändäykseen, jotta ei myöhemmällä iällä ajautuisi harmaaseen massaan.

Algorytmissä tarvitaan pätevää opettajaa. Tehokkuuden varmistamiseksi yhdelle opettajalle riittää tässä vaiheessa kaksi lasta. Eduskunnassa hoitopaikkojen suhdelukua ollaan siirtämässä 0,7:ään. Se tapahtuu Musiikkitelevision entisen mainion kuuluttajan Maria Guzeninan (sd) aloitteen pohjalta. Luku tarkoittaisi päiväkodeissa sitä, että tulevaisuudessa kymmentä lasta hoitaa vähintään seitsemän hoitajaa ja päiväkodeissa ihannetila olisi se, että sataa lasta kohden olisi 70 kaitsijaa.

Kaikki tuo on ymmärrettävää, kun googlaan ohjeen algorytmin löytämiseksi. Lapsia ei pidä yksinään päästää hankkimaan itselleen omaa algorytmiä.

Näin meitä opastetaan:

1) Ota kattila.

2) Mene vesihanan luo.

3) Laita kattila hanan alle.

4) Avaa hana.

5) Laske rauhallisesti kolmeen.

6) Sulje hana.

7) Mene hellan luo.

8) Laita kattila levylle.

9) Laita levy päälle.

10) Kun vesi kiehuu, laita levy pois päältä.

11) Nosta kattila pois levyltä.

Ohjeistus loppuu tässä vaiheessa tähän eikä herra Google kerro, mihin kuumaa vettä käytetään, mutta tämä olikin vasta ensimmäinen oppitunti.

* * *

Oikein hävettää oma osaamattomuuteni. Uusien avainsanojen määrä on niin suuri, että niiden ymmärtämiseen tuskin koskaan ehdin.

Televisio on tosin hyvä opettaja Googlen rinnalla. Olen saanut selville, mitä merkitsee urheilijoiden suosikkisana viilinki. Jatkot olivat tuttuja jo nuoruudessani, mutta nyt muotia ovat etkot.

Ennen halpaantuminen Pohjanmaalla merkitsi ihmisen halvautumista, nyt se on hintojen halpaannuttamista. Aiemmin kappaleita olivat kirveet ja vasarat. Nyt sprinttihiihdon lähtöviivalla saattaa olla kolmekin kappaletta norjalaisia.

Kaikin keinoin tässä pitää kuitenkin pysytellä kehityksessä mukana, jota välttyisi mokilta.

Soommoro, moikka!

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com