Tunnustuksia

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Vaikka en olekaan matkustanut Mustan Maijan kyydissä, monia muita syntejä olen kuitenkin tehnyt. Kun nyt elämme vuosien ja vuosikymmenten takaisten tunnustamisten aikaa, on hyvä puhdistautua syksyn vähitellen saapuessa.
Suosituin korttipeli oli aikoinaan Musta Pekka. Siinä jäi häviäjälle käteen mustakasvoinen hahmo, jolla oli turkkilaistyylinen hattu ja pikimusta naama. Sitä ei pidä sekoittaa Helsingin suostuimpiin K-kauppoihin kuuluvaan Mustapekkaan, vaikka ero on hiuksen hieno. Saman katon alle on siirretty myös Käpylän Alko, jossa Black Label viski kuuluu suosikkeihin ilman että siitä pitäisi kantaa huonoa omaa tuntoa ennen kuin liikaa nautittuna seuraavana aamuna.
Neekerin pususta nauttiminen on onneksi ohi porvoolaisen makeistehtaan Brunbergin vedettyä sen pois markkinoilta. Miten käy Kouvolan mainion lakritsin, sitä tässä yhdessä perussuomalaisten kanssa jännitetään. Sitä olen syönyt.
* * *
Päätoimittaja vastaa lehden sisällöstä painovapauslain mukaan. Toivon ettei kukaan kaiva esiin Iltasanomien otsikkoa ensimmäisen amerikkalaisen koripalloilijan saavuttua Suomeen. Yli sivun vedetty otsikko näkyi näin: Kuuden jalan neekeri Tapion Honkaan.
* * *
Eskimoita eivät enää saa sanoa eskimoiksi muut kuin eskimot itse. Siksi lähes kaikki suomalaiset ovat selityksen velkaa siitä, että ovat syöneet eskimojäätelöä silloin kun niitä vielä oli. Tuohon syntiin olen minäkin sortunut.
Nyt olemme Martti Ahtisaaren kanssa erityisen huolissamme siitä että Marabou-tuotemerkki on jo Ruotsissa mustalla listalla sen omistajayhtiön jouduttua Ukrainan mustalle listalle.
Omalta osaltani aion ensiksi kiistää kaikki syntini. Sitten tunnustan ja ilmoitan etten kadu mitään. Sitten pyydän aidoksi anteeksi. Eli nyt.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com <mailto:m.h.huhtamaki@gmail.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.