Asuntokauppaa tehtiin heinäkuussa maltillisesti

Asuntokauppa on edennyt tänä vuonna aaltoillen ja odottaen pysyvää käännettä parempaan. Vielä heinäkuu ei näytä tätä käännettä tuoneen. OP Kodin kautta asuntokauppoja tehtiin vajaa viidennes vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Asuntokauppamäärät tippuivat markkinakorkojen nousujen myötä viime syksynä, ja alimmillaan ne olivat vuodenvaihteen tienoilla. – Heinäkuu on asuntomarkkinoilla ollut kesäkuuta hiljaisempi myös kahtena viime vuonna, joten lukuja voi pitää odotusten mukaisina. Kun vuodenvaihteessa jäimme kuukausittaisissa kauppojen määrissä noin 40 prosenttia jälkeen edellisvuoden luvuista, on tämä pudotus nyt kutistunut noin 20 prosentin tuntumaan. Odotan erotuksen edelleen pienentyvän, kun lähdemme etenemään kohti syksyä, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Kesämökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen kauppaa on yleisen taloustilanteen lisäksi jarruttanut tänä vuonna myös myöhäiseksi venynyt kevät. Sen myötä koko vuoden mökkikauppalukujen voi olettaa jäävän viime vuotta matalammiksi. – Heinäkuussa pääsimme vapaa-ajan kohteiden kaupoissa viime vuoden lukemiin. Hiljaisen kevään myötä olemme kuitenkin koko vuoden osalta yli 20 prosenttia perässä edellisvuodesta, Palovaara sanoo.

Uusien asuntojen kauppa käy edelleen verkkaisesti. Uudisasuntoja myytiin OP Kodin kautta noin 60 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän. – Vanhoja kerrostaloasuntoja välitimme muita kohdetyyppejä vilkkaammin, niiden lukumäärässä laskua viime vuoteen verrattuna oli vain 11 prosenttia. Kohta onkin käsillä yksi vuoden muuttosesongeista, kun iso joukko opiskelijoita muuttaa uuteen kaupunkiin, Palovaara sanoo.

EKP kertoi uusimmasta koronnostosta viime viikon lopulla. Palovaara uskoo, että korkojennousu vaikuttaa edelleen eniten asuntokaupan jähmeyteen. – Korot ovat nousseet nopeasti ja pitkään, ja moni asunnon ostoa miettivä varmasti edelleen odottaa sitä, että nousun loppumisesta saataisiin riittävän vahva indikaatio. Sillä on kaupantekoon iso psykologinen vaikutus, ja seuraava hyppy lähemmäs edellisvuosien kauppamääriä tullaan näkemään vasta korkojen tasaantumisen jälkeen, Palovaara arvioi.

Asuntomessuilla Loviisassa on riittänyt kävijöitä asuntokaupan vaikeuksista huolimatta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.