Perjantaisin pelti rytisee eniten – älä kiirehdi viikonloppuruuhkassa

Perjantaisin sattuu eniten törmäyksiä, parkkipaikkavahinkoja, tuulilasien rikkoontumisia ja eläinkolareita. Liikenteessä kiirehtiminen ja siitä johtuva liiallinen tilannenopeus on yleisin syy kolareihin.

Vahinkotilastojen perusteella perjantai on varsinainen musta lammas viikonpäivien joukossa. Kun suomalaiset suuntaavat vapaiden viettoon, autot naarmuuntuvat erityisesti markettien pihoilla. Noin 40 prosenttia kaikista vahingoista on pysäköintivahinkoja.

Maanteillä taas kolaroidaan viikonlopun menoliikenteessä muita päiviä enemmän. Peltivaurioiden lisäksi henkilövahinkojakin sattuu muita viikonpäiviä enemmän.

– Perjantain menoliikenne painottuu muutamiin loppuiltapäivän ja alkuillan tunteihin, mikä aiheuttaa ruuhkaa teillä. Tyypillistä on, että kiirehtimisen vuoksi nopeudet kasvavat ja turvavälit lyhenevät, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela2 sanoo.

Lähestyvä talvi vaatii autoilijalta erityisen asenteen muutoksen.

– Autoon ei pitäisi hypätä kiireellä, vaan auton puhdistamiseen ja matkantekoon on hyvä varata reilusti aikaa ja huomioida, että ajokeli voi muuttua äkillisesti, Koskela sanoo.

Marraskuussa sattuu jopa viidesosa eläinkolareista

Marraskuussa saa olla erityisen tarkkana eläinkolareiden varalta. Vahinkotilastojen mukaan lähes viidesosa eläinkolareista tapahtuu marraskuussa. Loka–joulukuun aikana sattuu lähes puolet kaikista eläinkolareista.

Hirvionnettomuuksien määrä on lähtenyt Liikenneturvan mukaan kasvuun jo vuonna 2011*. Viime vuonna Suomen teiltä tilastoitiin yhteensä 1 881 hirvionnettomuutta, kun viisi vuotta aiemmin onnettomuuksia sattui yli 600 vähemmän. Viime vuonna hirvionnettomuuksien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten Etelä-Pohjanmaalla, jossa niiden määrä nousi yli 40 prosenttia.

Yli 70 prosenttia hirvionnettomuuksista tapahtuu hämärässä tai pimeässä.

Etenkin hirvivaara-alueella kannattaa käyttää mahdollisimman paljon kaukovaloja, ajaa ehdottomasti nopeusrajoitusten mukaan ja tarkkailla tien pientareita tavallista enemmän.

– Tieosuuksilla, joissa metsä alkaa aivan tien reunasta, jää hyvin vähän reagointiaikaa, kun hirvi astuu metsästä tielle. Vähennä aina nopeutta hirvivaara-alueella. Riski loukkaantua hirvikolarissa kasvaa jyrkästi ajonopeuden noustessa, Koskela muistuttaa.

Putsaa auto huolella

Talviautoilun turvallisuutta lisäävät riittävän turvavälin pitäminen, ajonopeuden suhteuttaminen olosuhteisiin ja huolehtiminen siitä, että autosta varmasti näkee hyvin.

– Maantiellä riittävän turvavälin voi helposti laskea siten, että kun edellä oleva ajoneuvo ohittaa tien vieressä olevan kiintopisteen, oma auto saisi olla samassa kohdassa aikaisintaan neljän sekunnin päästä. Kokeneellakin kuljettajalla kestää noin sekunti, ennen kuin hän ehtii reagoida ja painaa jarrua.

Ennen talvea kannattaa lisäksi korjauttaa naarmuuntunut tuulilasi ja vaihtaa huonot pyyhkimet. Pimeällä tuulilasissa oleva vesi ja naarmut moninkertaistavat vastaantulevan liikenteen ajovalojen häikäisevän vaikutuksen.

Auto tulee putsata lumesta ennen liikkeelle lähtöä joka puolelta, myös katolta.

– Yksikin lumipaakku voi aiheuttaa takana ajavalle vaarallisen tilanteen, jos se lähtee liikkeelle, Koskela sanoo.

Pimeänä aikana myös väsymys iskee helpommin.

– Väsyneen ihmisen reagointikyky on tavallista heikompi. Jos on pitkällä ajomatkalla, kannattaa pitää taukoja tai ottaa lyhyet nokoset tauolla ennen ajon jatkamista, Koskela neuvoo.

*Liikenneviraston tilastoja 5/2017: Hirvionnettomuudet vuonna 2016

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.