Kysely: kallistunut polttoaine on vähentänyt autoilua

Kuvituskuva

Monet suomalaiset ovat muuttaneet auton käyttöään tai ajatuksiaan autoilusta kohonneiden polttoainehintojen takia, selviää LähiTapiolan kyselystä.

Bensiinin ja dieselin hinta on kallistunut merkittävästi viime vuosina ja etenkin Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seurauksena.

Tämä on pakottanut monet suomalaisista vähentämään autoiluaan tai suhtautumaan auton käyttöön eri tavalla. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan jo alkukesästä vajaa puolet (44 prosenttia) autoilijoista kertoi pyrkivänsä ajamaan vain välttämättömät ajot ja runsas kymmenes (14 prosenttia) oli joutunut vähentämään ajamista, koska hänellä ei ollut siihen varaa.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 085 suomalaista.

Arjen katsaus -kyselyn mukaan fossiilisten polttonesteiden hintojen nousu on vaikuttanut tavalla tai toisella enemmistöön autoilevista suomalaisista: vain joka neljäs vastaaja ei koe autoilunsa muuttuneen millään tavalla. Esimerkiksi noin joka kolmas kertoo vertailevansa aiempaa tarkemmin pumppuhintoja huoltoasemilla. Myös noin joka kymmenes on alkanut harkita sähköautoiluun ja hieman pienempi osa johonkin muuhun vaihtoehtoiseen käyttövoimaan siirtymistä.

Kaikkiaan polttoaine tai muu energia muodostaa ison osan autoilun kustannuksista.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka paljon suomalaiset arvioivat kaikkiaan käyttävänsä rahaa autoiluun kuukaudessa.

Vastausten keskiarvon mukaan autoilu maksaa suomalaisille keskimäärin 331 euroa kuukaudessa.

Kun vastaajilta tiedusteltiin, mitä menoja he huomioivat antamassaan arviossa, enemmistö (72 prosenttia) mainitsi polttoaine- tai muut energiakulut ja noin puolet myös vakuutukset, pakolliset huollot ja ylläpidon sekä verot. Rengas- ja pysäköintikulut sekä esimerkiksi auton hankintakulut sen sijaan huomioi harvempi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.