Veneilykausi alkaa – näin pidät veneen pohjan puhtaana luontoa kuormittamatta

Veneilijöiden on syytä myös muistaa, että myrkkymaalien käyttö on kiellettyä sisävesillä.  

Veneiden pohjissa käytettävät myrkkymaalit eli antifoulingvalmisteet ovat hyvin myrkyllisiä merien eliöille. Suuri osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä ja kehitystä. Myrkkymaalien käyttö ei ole ainoa vaihtoehto veneen pohjan puhtaana pitämiseen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee myrkkymaalien välttämistä ja vaihtoehtoisten menetelmien käyttämistä veneiden pohjien puhtaana pitämisessä. Veneilijöiden on syytä myös muistaa, että myrkkymaalien käyttö on kiellettyä sisävesillä.  

Perinteinen myrkkymaalaus kuormittaa ympäristöä ja sen tulisikin olla viimeinen vaihtoehtoehto, johon turvautua. Ensisijaisesti tulisi käyttää korvaavia menetelmiä, jotka oikein käytettyinä ovat yhtä tehokkaita kuin perinteiset myrkkymaalit. Myrkkymaalien sijasta käytä näitä menetelmiä:

– Puhdista pohja kauden aikana painepesurilla, mekaanisesti harjaamalla tai käyttämällä pohjapesupalvelua.

– Nosta vene välillä kuiville.

– Käytä aisapaikkaan asennettavia harjasmattoja, jotka harjaavat veneen pohjaa ja estävät eliöiden kasvua.

Korvaavia menetelmiä voi hyvin yhdistää keskenään. Helpoimmalla pääset, kun kohdistat toimenpiteet heinä- ja elokuulle, jolloin merirokon toukat kiinnittyvät veneiden pohjiin. Veneseuroja kannustetaan myös järjestämään omaa merirokkoseurantaa ja ohjaamaan jäseniään kohti ympäristöystävällisempää veneilyä. Muista kuitenkin, ettei pohjan mekaanista puhdistusta tule käyttää yhdessä perinteisten myrkkymaalien kanssa, koska voimakas hankaaminen kuluttaa myös maalipintaa.

Jos kuitenkin päätät maalata, muista että vain käyttöohjeita ja käytön rajoituksia noudattamalla varmistat valmisteen turvallisen käytön. Maalin käyttäjänä sinulla on vastuu. Lue siis valmisteen käyttöohjeet huolella ja toimi niiden mukaisesti. Muista maalatessa seuraavat asiat:

 –  Älä maalaa sisävesillä!

– Käytä vain sallittuja Tukesin hyväksymiä antifoulingvalmisteita (myrkkymaaleja). Lista hyväksytyistä valmisteista löytyy Tukesin nettisivuilta.

– Suojaa maaperä kestopeitteellä tai tee pohjan puhdistus- ja maalaustyöt siihen suunnitellulla alueella, josta maalijätteet on helppo kerätä ja poistaa. Älä päästä maalijätettä maahan tai veteen, vaan vie se vaarallisen jätteen keräykseen.

– Valmisteet säilyttävät tehonsa useamman vuoden. Älä maalaa joka vuosi vaan tee tarvittaessa paikkamaalauksia. Joissain tapauksissa pelkkä vesilinjan maalaaminen riittää.

– Käytä suojakäsineitä! Tukesin määräyksen mukaan ne tulee saada ostotilanteessa maalinmyyjältä.

Lähde: Tukes

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.