Verta luovutettiin vuonna 2019 aiempaa vähemmän

Verenluovutusta. Kuva: Elina Manninen

Verta luovutettiin Suomessa viime vuonna lähes 200 000 kertaa. Punasolujen käyttö sairaaloissa on laskenut tasaisesti 2000-luvulla. Myös verta on vastaavasti kerätty useimpina vuosina hieman edellisvuotta vähemmän.

Vuonna 2019 kokoverta luovutettiin yhteensä yli 198 000 kertaa. Tiedot ilmenevät SPR:n tiedotteesta.

Verta kerättiin valtakunnallisesti noin kolme prosenttia vähemmän, johtuen verivalmisteiden käytön vähenemisestä sairaaloissa.

Verivalmisteiden käytön väheneminen kertoo siitä, että hoitomenetelmät sekä leikkaustekniikat kehittyvät edelleen, ja verensiirtoja tehdään ainoastaan tilanteissa, joissa se on aivan välttämätöntä, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila Veripalvelusta.

Potilaiden kannalta on kuitenkin tärkeää, että oman veriryhmän verivalmisteita on aina saatavilla tilanteen niin vaatiessa, vuoden jokaisena päivänä. Veripalvelu viestii tämän vuoksi verenluovuttajille aktiivisesti eri veriryhmien päivittäisestä varastotilanteesta. Veripalvelun nettisivun etusivulla on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan. Myös sosiaalisessa mediassa Veripalvelu viestii aktiivisesti verentarpeesta.

Vuonna 2019 verta riitti hyvin potilaille ympäri vuoden, siitä iso kiitos kaikille verenluovuttajille, Satu Pastila kiittää.

Verta luovutti viime vuonna noin 114 000 eri henkilöä. Keskimäärin luovutuksessa käydään siis yhdestä kahteen kertaa vuodessa. Miehet voivat luovuttaa verta kahden kuukauden välein ja naiset kolmen kuukauden välein. Nuorille naisille suositellaan verenluovutusta korkeintaan 1-2 kertaa vuodessa, jotta raudanpuutetta ei pääsisi kehittymään.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.