Vantaan ainutlaatuinen maamerkki katoaa – uutta vesitornia rakennetaan

Oho, mikä korkea rakennelma näkyy nousevan Vantaan Talvikkitien varrella.

Kadun toisella puolella seisoo Hiekkaharjun vesitorni, joka on yksi Vantaan tunnetuimmista maamerkeistä ja symboleista. Mahtipontinen yli 50 metriä korkea vesitorni näkyy maisemassa kauas, jopa Helsinkiin asti.

Uusi rakennelma on puolestaan keskeneräinen, rakenteilla oleva Hiekkaharjun uusi vesitorni, joka korvaa nykyisen Hiekkaharjun vesitornin.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) nettisivujen mukaan uusi vesitorni valmistuu Malmimäen päälle tämänhetkisen arvion mukaan ensi keväänä. Sen jälkeen voi alkaa nykyisen vesitornin purku.

Tällä hetkellä vanha vesitorni on aidattu korkealla verkkoaidalla ja siellä on varoituskylttejä, joissa lukee ”varo katolta putoavaa jäätä ja lunta”.

HSY:n mukaan uusi vesitorni tarvitaan, koska nykyisen kunto todettiin sellaiseksi, ettei torni pysty turvaamaan Itä-Vantaan vedenjakelua alueen asukasmäärien kasvaessa.

Hiekkaharjun vanha vesitorni on poikkeuksellisen muotoinen ja se käsittää oikeastaan kaksi vesitornia, sillä kohde on rakennettu kahdessa vaiheessa. Vuonna 1962 valmistui kapea yksijalkainen vesitorni. Sen ympärille rakennettiin vuonna 1980 toinen iso ympyränmuotoinen vesisäiliö, joka kätkee sisäänsä vanhemman pienen tornin. Uudempi osa seisoo kahdeksalla pilarilla. Wikipedian tietojen mukaan vesitorni oli valmistuessaan Suomen suurin elementtirakenteinen vesitorni. Tornin yhteistilavuus on 7 700 kuutiota.

Rakennusyhtiö YIT:n mukaan Hiekkaharjun uusi vesitorni on 50 metriä korkea ja tilavuudeltaan 8 500 kuutiota.

Monet vantaalaiset jäävät kaipaamaan vanhaa vesitornia, ja HSY:ltä on kysytty, miksi vesitornia ei voisi säilyttää johonkin toiseen käyttöön.

-Hiekkaharjun vanhan vesitornin betonielementtirakenteet ovat 1970-luvun niin sanotulla jännemenetelmällä toteutettuja. Ne ovat osoittautuneet haastavaksi niin kuntotarkkailun kuin saneerauksenkin osalta. Torni pitäisi saneerata täysin, jotta sen voisi ottaa toiseen käyttöön.

-Kunnostaminen olisi hyvin kallista. Lisäksi vanhoille, kunnostusta vaativille vesitorneille ei ole helppoa löytää muuta käyttöä, vastataan HSY:n nettisivulla.

Vanhan vesitornin purkulupaa varten teetettiin rakennushistoriallinen selvitys sekä alustavat suunnitelmat purkamisjärjestelyistä.

HSY on viimeksi purkauttanut Helsingin Lauttasaaren vesitornin, koska sille ei monista yrityksistä huolimatta löytynyt uusiokäyttöä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.