Vantaalle jopa tuhat kaupunkipyörää – Hakunila ja Korso jäävät paitsioon

Vantaalle on luvassa omat kaupunkipyörät ensi keväänä, mutta ne ovat erilaisia kuin Helsingissä.

Vantaan järjestelmässä kaupunkipyörää ei lukita telineeseen niin kuin Helsingissä, vaan pyörän voi ottaa käyttöön ilman lukon avaamista. Vantaan kaupunkipyöriä varten perustetaan kuitenkin selvät telineet, joihin pyörä pitää käytön jälkeen palauttaa.

-Kaupunkipyörien palauttamiselle määritellään selvät paikat telineineen, niin sanotut virtuaaliasemat, jotka Vantaan kaupunki toteuttaa. Täysin ”kelluvista” järjestelmistä, joissa pyörät saa jättää mihin tahansa, on saatu maailmalla huonoja kokemuksia muun muassa pyörien löydettävyyden kannalta, kerrotaan Vantaan teknisen lautakunnan päätöksessä.

Tekninen lautakunta on päättänyt valita yksityisen yhtiön Marfina S.L.N toimittamaan Vantaalle tuhannen polkupyörän laajuinen kesäkauden kaupunkipyöräjärjestelmä sekä siihen kuuluva ulkomainonta vuosille 2019-2022.

Kaupunkipyöräjärjestelmä ei ainakaan ensi kesäkaudella kata koko Vantaata. Paitsioon jäävät Itä-Vantaa Hakunilaa ja Länsimäkeä myöten. Myöskään Koivukylä-Korson alueelle kaupunkipyöräasemia ei tule.

Kaupunkipyörät otetaan käyttöön Tikkurilan, Aviapoliksen, Myyrmäen ja Martinlaakson alueilla. Yhden kesäkauden kustannukset ovat Vantaalle 585 000 euroa.

Vantaan kaupunkipyörillä ei voi polkea Helsinkiin ja palauttaa pyörä siellä kaupunkipyöräasemalle.

-Yhteensopivuutta Helsingin järjestelmän kanssa ei vaadittu kaupunkipyörien tarjouskilpailussa koska sen arveltiin olevan mahdollista ainoastaan yhdelle toimijalle eikä aitoa kilpailua syntyisi.

-Kaupungin tavoite on, että jatkossa HSL ottaisi vastuun kaupunkipyöräjärjestelmästä kokonaisuudessaan. Käyttäjäksi rekisteröityminen määriteltiin siten, että se voidaan tehdä HSL:n sivustolla ja matkakorttia voidaan käyttää palvelun tunnistautumiseen.

Vantaa osallistutti kuntalaiset viime kesänä kaupunkipyörien asemaverkoston suunnitteluun karttapohjaisen verkkokyselyn avulla. Vantaalaisten toiveita pyöräasemien sijaintipaikoista on otettu huomioon.