Tikkurilasta katoaa nyt kirkon lisäksi paljon muutakin: iso toimistotalo, pankkitalo, kellotapuli

Vanhojen kirkkorakennusten purkaminen on erittäin harvinaista Suomessa. Nyt sellainen ihme on menossa Vantaan Tikkurilassa – aivan kaupungin keskustassa, kaupungintaloa vastapäätä.

Ja Tikkurilassa ei pureta ainoastaan kirkkoa, vaan jättimäisessä purkuhankkeessa hävitetään myös Vantaan Seurakuntien iso toimistorakennus ja Bethania-kiinteistö, jonka pohjoispäädyssä sijaitsee myös vanha pankkirakennus

-Käsitykseni mukaan kirkkojen purkaminen on harvinaista. Tikkurilan kirkon purkaminen on kirkon lainsäädännön näkökulmasta ollut selkeä asia. Tikkurilan kirkko ei täytä kirkkolain suojeluvelvoitetta. Lukemattomille ihmisille Tikkurilan kirkko on kuitenkin ollut hyvin merkittävä kirkko, kertoo Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Tikkurilan tiilikirkko valmistui vuonna 1956.

Purku-urakka on näin laaja, koska virastorakennuksista vanhempi oli elinkaarensa päässä.

-Mittava linjasaneeraus olisi ollut edessä. Bethanian kiinteistössä olisi ollut teknistä käyttöikää enemmän jäljellä. Koko korttelin kehittämisellä saatiin kuitenkin merkittävästi tuottoja uuden kirkon ja oheistilojen rakentamiseksi ja samalla kaupunki pystyi kehittämään Tikkurilan keskeisimmällä paikalla olevaa korttelia, Janne Silvast valottaa.

Tikkurilan kirkkorakennuksen ulkoseinien purkutyöt alkoivat marraskuun puolivälissä. Kirkon jälkeen seuraavaksi alkaa Unikkotien puoleisen Seurakuntien talon purkaminen todennäköisesti marraskuun lopussa.

Asematien puoleisen entisen pankin rakennuksen sekä kirkon kellotapulin purkutyöt alkavat joulukuun alkupuolella.

Kaiken kaikkiaan purkuhankkeen ennakoidaan valmistuvan ensi kesänä. Tikkurilan uuden kirkon rakentaminen alkaa tämänhetkisen tiedon mukaan ensi helmikuussa ja se otetaan käyttöön syksyn 2020 aikana.

Tuleeko kirkon työntekijöille ja seurakuntalaisille ikävä vanhaa kirkkoa?

-Tikkurilan kirkkoon liittyy suunnaton määrä muistoja. Elämänkaarijuhlat ja seurakunnan toiminta on koskettanut tuhansia ihmisiä. Kirkko on ollut merkittävä paikka elämän ilojen ja surujen taitekohdassa. Paljon muistoja ja haikeutta liittyy purettavaan kirkkoon, Janne Silvast vastaa.

-Samalla on nähty, että kirkot ja rakennukset ovat ihmisiä varten. Ei toisin päin. Sisäilmaongelmat tekivät kirkon käytön jatkamisen mahdottomaksi. Kirkkojakaan ei voida pitää käytössä hinnalla millä hyvänsä. Katseemme ovat nyt uudessa kirkossa.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.