Vantaalla siirrytään maksulliseen pysäköintiin porrastetusti

Vantaalla valmistaudutaan maksullisen pysäköinnin käyttöönottoon.

Vantaalla ollaan siirtymässä maksulliseen pysäköintiin Tikkurilan, Myyrmäen ja Kivistön keskustojen alueilla.

Maksulliseen pysäköintiin siirrytään porrastetusti. Ensimmäiset maksuautomaatit ilmestyvät katukuvaan marras-joulukuussa, ja kaikkien automaattien on tarkoitus olla asennettuna alkuvuodesta 2018. Alueen pysäköinti muuttuu maksulliseksi, kun kyseisellä alueella on asian osoittavat liikennemerkit.

– Toivoimme saavamme pysäköintiautomaatit käyttöön jo lokakuussa, mutta niidenhankinta ja asennus kestävät hieman ennakoitua pidempään. Pääsemme ottamaan maksullisen pysäköinnin käyttöön vuoden vaihteessa, joka oli meillä toteutuksen takarajana, toteaa liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm.

Jatkossakin pysäköinti on maksutonta ensimmäisen tunnin ajan. Pidempiaikaisessa pysäköinnissä pysäköintimaksut ovat ensimmäisen maksuttoman tunnin jälkeen Tikkurilan keskeisimmillä paikoilla 2 €/h ja muilla paikoilla 1 €/h. Maksullisuus on voimassa pääsääntöisesti arkisin klo 7 – 19 ja lauantaisin klo 9 – 15. Osalla maksullisista paikoista on enimmäispysäköintiaika neljä tuntia.

Pysäköinti muuttuu maksulliseksi seuraavilla alueilla:

Tikkurilassa maksulliseksi muuttuu noin 470 paikkaa, jotka sijaitsevat Asematien, Ratatien ja Tikkuraitin ympäristössä.

Myyrmäessä maksulliseksi muuttuu noin 370 paikkaa, jotka sijaitsevat Vaskivuorentieltä Rajatorpantielle ja Ruukkukujalta Jönsaksentielle. Näistä noin 220 autopaikkaa on poistumassa pysäköintikäytöstä ensi kesänä asuinrakentamisen tieltä.

Kivistössä maksulliseksi muuttuu noin 65 paikkaa. Maksulliseksi muuttuvat Aurinkokivenkuja sekä osa Keimolantietä ja Ruusukvartsinkatua.

Maksutapoja on paljon

Pysäköinnin voi maksaa lukuisilla tavoilla. Käytössä on Easyparkin ja ParkManin mobiilisovellukset, Easyparkin soittopalvelu numerossa 0600 41 55 00 sekä maksuautomaatit, joita asennetaan yhteensä seitsemän keskeisimmille alueille. Automaatit toimivat kaikilla yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Jos maksullisilla paikoilla pysäköi korkeintaan tunnin, voi käyttää pysäköintikiekkoa normaaliin tapaan. Muuta maksusuoritusta ei tarvita. Pysäköidessä yli tunnin maksutapahtuma aloitetaan heti pysäköinnin alkaessa. Ensimmäinen tunti pysäköintiä on ilmaista ja veloitus alkaa toisen tunnin alusta.

Miksi pysäköinti muutetaan maksulliseksi?

Keskusten tiivistyessä pysäköintipaikkoja on entistä vähemmän tarjolla ja niiden lyhytkestoista käyttöä halutaan edistää, jotta pysäköintipaikkoja on tarjolla useammalle tarvitsijalle. Tavoitteena on, että asiointiin tarkoitetut pysäköintipaikat ovat palveluiden käyttäjien käytettävissä, ei pitkäaikaisessa käytössä kuten esimerkiksi asukaspysäköinnissä. Toisaalta maksulliset pysäköintipaikat mahdollistavat pysäköimisen pidempään kuin aiemmin; juuri sen aikaa kuin tarvitsee. Tavanomaisen lyhytaikaisen asiointipysäköinnin voi kuitenkin hoitaa maksutta, jos pysäköinnin kesto on alle tunnin.
Pysäköinnin maksullisuuden tavoitteena on myös kestävien kulkumuotojen käytön edistäminen sekä keskustojen vetovoimaisuuden ja palvelujen saavutettavuuden edistäminen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.