Muistoja Korsosta

Kuvassa Åströmin talo, joka tunnetaan nykyisin nimellä Sorsapuisto.

Korso-Seura järjestää asukasillan keskiviikkona 15.11. klo 18.30 Lumon Villiankassa. Tilaisuuden teemana on ”Muistojen Korso”. Kertojina tapahtumassa ovat Anssi Lehto, joka on mukana tekemässä uutta Korso-julkaisua nimeltään Talot ja tarinat ja Jönnin joutavia -kirjan kirjoittanut Johannes Ijas.

– Oma esitykseni liittyy Korso-Seuran tekeillä olevaan julkaisuun Talot ja tarinat, mihin on poimittu vanhoja korsolaisia merkittäviä taloja. Olen kirjoittanut muistelmiani kahdesta talosta ja niiden alueesta Länsi-Korsossa 1960-luvulta, kolmannen polven korsolainen Anssi Lehto kertoo.

– Minä kertoilen Vallinojalla sijaitsevasta Anttilan tilasta ja siellä harjoittamastani viljelystä ja karjanpidosta – erityisesti tinkimaitokaupasta. Kirjoitin muutamia vuosia sitten muistelmateoksen, jossa niistäkin asioista kertoillaan. Kirja on nimeltään ”Jönnin joutavia”. Esitykseni perustuu lähinnä juuri kirjassa esitettyihin taustoihin, Johannes Ijas kuvailee.

Korso-Seura toivoo, että yleisö osallistuisi muisteloihin omilla tarinoillaan. He voivat samalla myös yrittää tunnistaa Atte Lehdon ottamia kuvia. Muisteluiden lisäksi ennen tilaisuuden alkua on luvassa kahvitarjoilu sekä arpajaiset. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Vantaan kaupunki tukee tapahtumaa.

Virittäydy tunnelmaan jo ennakkoon

Jos haluaa virittäytyä muisteloiden tunnelmaan, niin Korso-Seuran verkkosivuilta löytyy runsaasti eri henkilöiden muistelmia. Sieltä voi esimerkiksi lukea Riitta Reijosen kirjoittamia muistoja lapsuudenajoilta Korson Vierumäessä, Johannes Ijaksen kirjoittaman Työttömyystöitä Korsossa -muistelman tai Eero Karjaluodon muistelmia Metsolantien asukkaista.

– Hyljetie 16 oli tien viimeinen talo. Siinä asui putkiurakoitsija Paul Heleniuksen perhe. Heillä oli pojat Kalevi ja Taisto, joista tuli myös Korsoon tunnettuja putkimiehiä. Pojat laittoivat metsään talon taakse moottoripyöräradan. Sinne tuli ajamaan myös monet muutkin Korson pärinäpojat 1950-luvulla. Meno oli usein niin äänekästä ja vauhdikasta, että naapurit kutsuivat sinne joskus poliisit, Karjaluodon muistelmassa kerrotaan.

Korso-Seuran tavoitteena on elinympäristön laadun parantaminen ja ihmisten viihtyvyyden lisääminen sekä kotiseudun kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta. Tämän lisäksi he haluavat lisätä muun muassa yhteisöllisyyttä. Kotiseudun hengen ylläpitäminen sekä kotiseudun kulttuurin vaaliminen ja edistäminen ovat myös tärkeitä asioita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.