Juoppojunan tuttavista Ratavarsijengiksi

Ratavarsijengin iltamissa oli aina tanssia, nuoruusaikojen iskelmien ja hempeän musiikin tahdissa.

Korson ravintola Olohuoneessa oli perjantaina 27.10.2017 jälleen Ratavarsijengin hauskat pippalot. Ratavarsijengi niminen yhdistys perustettiin vuonna 1984, kun korsolainen Rauno Raskunen vietti 50-vuotisjuhlaa Korson työväentalolla eli bykkalla.

Silloin Bykkalle oli saapunut yli sata toisilleen tuttua 1940 ja -50 lukujen nuorta Korso – Rekola – Savio alueelta. Siellä he huomasivat, että olisi kiva tavata vanhoja nuoruuden kavereita useimmin, vaikkapa kerran vuodessa.

Monet heistä olivat tutustuneet toisiinsa näissä alueen pikkukylissä liikkuessaan. Ja useat tutustuivat viikonloppuisin illan viimeisessä höyryjunassa, jota kutsuttiin ”juoppojunaksi”. Se oli viimeinen juna joka lähti yöllä kello 00.35 Helsingistä Riihimäelle ja toi radanvarren työläisiä töistä kotiin ja nuorisoa Helsingin tanssipaikoista ja muista pippaloista.

Vuoden 1984 jälkeen tämä porukka alkoi kokoontumaan vähintään kerran vuodessa. Tarjolla oli aina hyvää ruokaa ja vähän juomaakin, sillä monella oli oma flinda pöydänjalan juuressa. Oli myös erilaisia hauskoja kilpailuja sekä arpajaiset ja tietenkin muisteltiin niitä vanhoja unohtumattomia nuoruusaikoja. Lopuksi oli aina tanssia, nuoruusaikojen iskelmien ja hempeän musiikin tahdissa.

Aluksi kokoontumiset olivat Korson työväentalolla, mutta rakennuksen tuhopolton jälkeen Rekolan työväentalolla ja sitten Korsotalolla. Ryhmän tunnusmerkki oli asemapäällikön punainen koppalakki. Jossain vaiheessa se lakkitehdas lopetti tuotannon, kaikki ryhmän jäsenet eivät ehtineet saada tätä hienoa koppalakkia.

Kokoontumiset olivat aina kesäkauden lopussa. Monet naiset ja miehet pukeutuivat sinne parhaimpiin vaatteisiinsa, niinkuin silloin joskus ennenkin, kun mentiin Stadiin joraamaan. Ennen vanhaa friidut tykkäsivät, että puku tekee pojasta miehen.

Vuonna 2014 oli Ratavarsijengillä näyttävät 30-vuotisjuhlat ravintola Olohuoneessa. Silloin monet näistä juhlien järjestäjistä olivat jo yli 80-vuotiaita, eivätkä enää jaksaneet järjestää seuraavia tapaamisia. Tällöin tuli parin vuoden tauko. Nyt Rauno Lehmusvyöry ja Tapio Tallberg tiimeineen ovat jatkamassa tätä hienoa perinnettä. Me kaikki Ratavarsijengiläiset toivomme heille voimia tämän korsolaisille tärkeän ja mukavan historian jatkamisessa.

Kirjoitus: Eero Karjaluoto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.