20 vuotta kapakoitsijana ja loppua ei näy – rakkaus karaokea kohtaan vie eteenpäin

Ari Lahikainen on ollut kaksikymmentä vuotta ravintola-alan yrittäjänä.

Ari Lahikainen syntyi Lahdessa, Suomen Chicagoksikin mainitussa kaupungissa, mutta muutti pikkukundina Stadiin Hermannin kaupunginosaan.

Arska aloitti koulunkäynnin Vallilassa vanhassa kansakoulussa ja varttui Herulissa aikuisikään. ”Chicagosta Harlemiin” kuten Arska itse asian huumorilla tiivistää. Stadilaisuuden ja slangin ytimessä vietetty nuoruus oli aika-ajoin kovaa elämää. Vaikka nuorimies joutui opettelemaan kadun kansainvälisen rystysten kielen, löytyy rautaisen kuoren alta herkkiä lauluja tulkitseva karaokestara. Kaksikymmentä vuotta ravintola-alan yrittäjänä ja karaokekeitaan luojana alkaa jo hakea vertaistaan. Arska kyseli kerran suuren panimoyrityksen edustajalta montako yli kymmenen vuotta vanhaa ravintolaa hänellä on tiedossaan. Edustaja mietti tovin ja kertoi tietävänsä noin viidensadan asiakkaan joukosta kaksi samalla omistajalla yli kymmenen vuotta toiminutta ravintolaa.

”Pikaravintoloita”

Nykyään ravintoloiden keski-ikä on noin 2,5 vuotta ja taitavat olla yli 80 prosenttisesta ulkomaalaisten omistamia. Kansainvälisyys voi olla rikkaus ravintolaelämässä ja Stadiin on noussutkin erilaisten etnisten ruokakulttuurien valtava kirjo. Ravintolan pitäminen pitkään on saavutus jo siitäkin näkövinkkelistä, kun saldot, kirjanpito ja verovelvoitteet on hoidettu asiaankuuluvalla tavalla. Kaikkien ravintoloiden kohdalla ei aina niin ole tapahtunut.

On useita ravintoloita, jotka vaihtavat omistajaa, kun ensimmäinen tilikausi on päättynyt ja verottajalle pitäisi toimittaa veroilmoitus. Joko samalla tai eri nimellä näiden ”pikaravintoloiden” toiminta jatkuu useita vuosia, mutta omistaja vaihtuu tiheään. Tämä on viranomaisten tiedossa, mutta asialle ei tunnuta voitavan tehdä mitään.

Thank you -kuitit

Joissain ravintoloissa tuopin ja pizzan hinta voi olla niin alas vedetty, ettei asiansa lainmukaisesti hoitava yrittäjä voi millään myydä tuotteitaan niin halvalla. Asiakkaalle ei joko anneta kuittia, tai sitten asiakas saa sen kuitin, jossa lukee kyllä hinta, mutta ei mainita tuotetta tai palvelua ja liikkeen allekirjoituksena kuitin alareunassa on teksti: Kiitos, tervetuloa uudelleen. Kuluttaja luonnollisesti kiittää ystävällisestä palvelusta ja uskomattoman halvoista hinnoista, mutta maan etua ei tällainen kaupanteko aja.

Karaokea sydämellä

Arska ei kauaa vastaustaan mieti, kun häneltä kysytään mikä saa ravintolayrittäjän jatkamaan kamppailua rehellisin keinoin vilungilla toimivien ravintoloitsien kanssa.

– Eiköhän se ole tää junttius, joka ei suostu antamaan periksi, vaikka välillä meinaa usko loppuakin.

Arskan karaokeidas Idän Piste ei ole syntynyt pelkästään ravintolan pyörittämisen johtoajatuksesta. Hyvää suomalaista musiikkia rakastava ”juntti” on rakentanut ravintolastaan yhden maan parhaista karaokemestoista. Siihen on yhtenä syynä Arskan mieltymys vetää aina silloin tällöin joku biisi illan aikana. Näin saavat asiakkaatkin nauttia isännän muhkeista laulutaidoista.

Voimailu voimauttaa

Arska on harrastanut voimailua ”pienen ikänsä”, eikä pantteri pilkuistaan koskaan pääse. Pitkään muun muassa Suomen vanhimman voimailu ja kehonrakennusseura Body Building Clubin jäsenenä tunnettu mies nauttii edelleen ruumiinkulttuurista ja samalla tapailee salilla vanhoja kavereitaan. Näin ”ravunsyöntisarjassa” (tänä vuonna eläkkeensaajaksi päässyt) kondiksesta huolehtiminen on samalla sosiaalista sielunhoitoa. Vaikka treeni on nykyään enemmänkin ”satujumppaa akkojen painoilla”, verrattuna nuoruusvuosien treeneihin. Säännöllinen liikunnan harjoittaminen tavalla tai toisella on aina voimauttavan tekijä kaikenikäisille. Harmaan arjen paineet ja haasteet on helpompi kohdata, kun kunnossa oleva fysiikka antaa toimiin tukivartta.

Idän Pisteessä tapahtuu

Idän Piste on kaiken aikaa kasvavan talousalueen Itäkeskuksen kyljessä, yhteysliikenteen kannalta mainiolla paikalla. Metroasemalta muutama askel ja bussi- ja taksiasemien vieressä. Itäkeskuksesta ei ihan hetki parkkipaikatkaan lopu, jos haluaa tulla omalla autolla. Ravintola on auki tiistaista lauantaihin klo 20-04.

Arska ei istu joutavana gluteus maximuksillaan ja odottele, että ovi käy, vaan jatkuvasti ”taisteluparinsa” Christinen kanssa hän käy kehittäviä ideapalavereja toiminnan kehittämiseksi. Huippu DJ:nä, illan bilettäjänä ja karaoken vetäjänä toimii varsinainen ”vauhtimimmi”mediatuottaja ja juontaja Emma Jäntti. Viikonloppuisin on vierailijana yleensä joku nousukiitoa hakeva bändi tai muu esiintyjä.

Karaokebaarin takana olevaa kabinettia vuokrataan yksityisiin juhliin ja tapahtumiin. Myös siellä voi järjestää karaokebileet tai tuoda sinne omia artisteja esiintymään. Talon puolesta on äänentoistolaitteet, joten niitä ei tarvitse roudata omiin tapahtumiin. Kabinetissa järjestetään myös ”OpenMic”-tapahtumia, joihin halukkaat voivat tulla laulamaan, kertomaan tarinoita tai lukemaan omia runojaan. Hintatiedusteluja ja ilmoituksia tapahtumista voi seurata Idän Pisteen kotisivuilla: idanpiste.fi

Toimittaja Olli Anikari

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.