Etsivät auttavat vantaalaisnuoria: ”Kuljemme nuoren rinnalla niin kauan kuin on tarve”

Päivi Ruotonen työskentelee Kipinä nuorisotyössä sairaanhoitajana.

Etsivä nuorisotyö Kipinän ovet ovat olleet avoinna vantaalaisille nuorille vuodesta 2008 lähtien. Toiminta laajentui vuonna 2010, jolloin muun muassa Kipinä-pajan toiminta alkoi. Kipinässä sairaanhoitajana työskentelevä Päivi Ruotonen kertoo, että toiminta on vuosien aikana muuttunut paljon.

– Etsivien määrä on lisääntynyt ja näin myös nuorten tavoittaminen on parantunut, Päivi summaa.

Vuoden aikana Etsivä nuorisotyö Kipinän apua kaipasi noin 600 vantaalaista nuorta. Nuorisolaissa määritetään, että Etsivä Nuorisotyöhön ilmoitetaan, jos toisen asteen koulutus keskeytyy alle 25-vuotiaalla, eikä hänellä ole jatkosuunnitelmia. Heille ilmoitetaan myös jos nuori ei ota vastaan tai jää ilman opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Lisäksi laissa määritetään, että jos armeija tai siviilipalvelus keskeytyy, niin siitä tehdään ilmoitus etsivään nuorisotyöhön.

– Suurin osa yhteydenotoista on muita kuin lakisääteisiä yhteydenottoja. Meille ottaa yhteyttä niin nuoret itse kuin muun muassa sosiaalitoimi, te-palvelut  ja vanhemmat, Päivi kuitenkin kertoo.

”Jokainen meistä tarvitsee apua jossain kohtaa”

Etsivän nuorisotyön toiminta on nuorelle vapaaehtoista. Siksi etsivät toimivatkin nuorten ehdoilla ja tapaamiset voidaan esimerkiksi järjestään nuoren kotona tai kahvilassa. Mitä sanoisit nuorelle, joka pohtii uskaltaako tulla teidän luona käymään?

– Tule sellaisena kuin olet. Jokainen meistä tarvitsee apua jossain kohtaa. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin asioiden kanssa, Päivi kertoo.

Etsivä nuorisotyö antaa kokonaisvaltaista tukea kaikilla elämän osa-alueilla.

– Keskustellaan ja mietitään rauhassa yhdessä miten edetään. Jos meillä ei ole vastausta, niin otetaan yhdessä selvää.  Kuljemme nuoren rinnalla niin kauan kuin on tarve, Ruotonen kertoo.

Päivi kuvailee työtään intohimoisesti. Hän selkeästi nauttii siitä, että saa auttaa muita.

Työ antaa minulle paljon. Parhaimpia ovat päivät, jolloin nuorella pitkään jatkunut huono tilanne saa pienen valonpilkahduksen ja hän pääsee elämässään eteenpäin. Upeata on nähdä nuoria Kipinän jälkeen ja kuulla heidän kuulumisiaan.

Kun nuori pääsee eteenpäin, niin tunne joka tulee, on suuri ilo nuoren puolesta. Nuori on tehnyt suuren työn saadakseen elämänsä kuntoon ja päässyt eteenpäin, Päivi jatkaa.

Kipinä etsivä nuorisotyö

Ratatie 2, Tikkurila

puh: 050 312 4372

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.