Kivistöön lisää hulppeita puukerrostaloja – ”Ja tämä on vasta alkua”

Kivistöön lisää hulppeita puukerrostaloja – ”Ja tämä on vasta alkua”

Kivistöön rakennettavan Puu-Kivistön aloituskortteleiden suunnittelukilpailu on ratkennut. Lähivuosina Kivistöstä tulee yksi pääkaupunkiseudun suurimmista puurakentamisen alueista Helsingin Honkasuon ohella.

Kivistön rautatieaseman lähelle on aiemmin valmistunut 7-kerroksinen puukerrostalo, jota Vantaan asuntomessuilla vuonna 2015 mainostettiin Euroopan suurimpana puukerrostalona.

-Jo tämän toteutuneen Suomen suurimman passiivipuukerrostalon ja rakennuslupavaiheessa olevien kahden pistetalon lisäksi meillä on nyt toteuttajat näille kahdelle korttelille, joiden voittajat julkaistiin 4. syyskuuta, kertoo Kivistön aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala Vantaan kaupungilta.

Hallinnollisessa käsittelyssä oleva Puu-Kivistön asemakaava käsittää kaikkiaan seitsemän korttelia, joissa edellytetään puuasuintaloja.

-Yhteensä nämä nyt suunnitellut korttelit tulevat mahdollistamaan kodin puutalossa noin 1500 asukkaalle, Kujala sanoo.

-Ja tämähän on vasta alkua. Meillä on vielä paljon asemakaavoitettavaa Kivistön keskustassa ja tulemme edellyttämään puurakentamista tuleviltakin hankkeilta, Anna-Riitta Kujala jatkaa.

Vantaan kaupunki etsi viime keväänä avoimella kilpailulla Puu-Kivistön kahdelle aloituskorttelille toteuttajaa. Kilpailulla etsitttiin ehdotuksia, jotka edistävät puurakentamista sekä luovat monimuotoista ja kaupunkikuvaltaan värikästä puukorttelinaapurustoa.

Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailussa ensimmäisen korttelikohteen on voittanut ehdotus ”Bosco”. Kilpailun toisen korttelin suunnittelun voitti ehdotus ”Kolmen kerroksen väkeä”. Kilpailuun jätettiin seitsemän kilpailuehdot täyttävää ehdotusta.

-Ehdotukset olivat todella korkeatasoisia ja mahdollistavat Puu-Kivistön rakentumisen kiinnostavaksi puurakentamisen referenssikohteeksi, Anna-Riitta Kujala.

Puu-Kivistön kaavoitus käsittää neljä umpikorttelia, yhden kaupunkipientalon tai rivitalon sekä kahden puoliavoimen kerrostalokorttelin rakentamisen.

Pääkaupunkiseudulle on aiemmin valmistunut puurakentamisen kerrostalokortteleita muun muassa Helsingin Latokartanoon ja Pukinmäkeen. Parhaillaan rakennetaan Helsingin Jätkäsaaren Wood City-korttelia. Näiden kohteiden asukasmäärät jäävät kuitenkin kauaksi Kivistön puurakentamisesta.

Helsingin suurin puurakentamisen alue on Honkasuon puinen kaupunkikylä, jonne on kaavoitettu kodit 2000 asukkaalle. Honkasuolle ei kuitenkaan tule niin paljon puisia kerrostaloja kuin Kivistöön, sillä Honkasuolle nousee pääasiassa pientaloja. Helsinkiin valmistunut Puu-Myllypyro on niin ikään lähinnä pientaloalue.

Espoon Tapiolaan on suunniteltu puurakentamiseen painottuva Tuuliniityn alue, mutta Espoon kaupungin nettisivun mukaan sinne tulisi noin 500 asukasta. Tuuliniittyyn on kuitenkin suunniteltu Kivistön puutaloja korkeampi 12-kerroksinen puutornitalo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.