Kesäperhosia voi houkutella pihalle kasvivalinnoilla

Keskikesän parhaimpiin perhoskasveihin kuuluu helminukkajäkkärä. Kuvassa hopeatäplä. Kuva: Juha Karjalainen.

Perhoset tuovat lisäväriä ja elävyyttä puutarhaan. Istuttamalla sopivia kasveja perhoset viihtyvät pihassa keväästä syksyyn asti. Hyvät houkutuskasvit saavat myös harvinaiset vaeltajat pysähtymään ruokailutauolle.

Pysyvyyttä perhospuutarhaan saadaan istuttamalla monivuotisia kasveja koko kesän kukkiviksi laajoiksi ryhmiksi, tiedottaa Viherympäristöliitto ry.

Perhoset havaitsevat parhaiten suuret kukkaryhmät. Väreistä purppuranpunainen, keltainen ja sininen sekä lila houkuttavat päiväperhosia eniten. Yöperhosia ja öisin lentävät kiitäjiä houkuttelee parhaiten valkoinen. Myös tuoksut ovat tärkeitä kutsuviestejä perhosille tulla pihalle. Mitä monilajisempi kasvillisuus on, sitä runsaammin erilaisia perhosia saa vierailulle.

Perennojen avulla on helpointa toteuttaa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn kukkiva perhospuutarha. Valinnan mahdollisuudet ovat niin runsaat, että istuttaja voi päästää luovuutensa valloilleen. Hyvät perennat houkuttelevat puutarhamyymälässäkin perhosia, joten vierailemalla useamman kerran kesässä myymälöissä saa hyviä vinkkejä perhoskasvien hankintaan. Samalla tavoin ideoita kannattaa hakea naapureilta ja puistoista.

Keskikesän parhaita perhosten houkuttelijoita ovat punahatut, rantakukat, iisoppi, alppipiikkiputki, helminukkajäkkärä, punatähkä, jalokallioiset, neilikat ja mäkimeirami. Loppukesän ja syksyn perhoshaaveja ovat kaikki nauhukset, leimut, hirvenjuuret, kaunosilmät, asterit ja purppurapunalatva.

Monien taimistojen valikoimiin kuuluu nykyisin myös kestäviä luonnonperennoja, joiden siirto luonnosta puutarhaan onkin usein epävarmaa. Näiden kasvien joukosta löytyy todellisia perhoshoukuttimia, kuten ketoruusuruoho, päivänkakkara, ahdekaunokki ja mäkitervakko.

Alppipiikkiputki on näyttävä keskikesän kukkija, joka on saanut vieraakseen liuskaperhosen. Kuva: Maarit Ärväs.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.