Sarjajohtaja kaatui – ToPo pudotuspeleihin

Torpan Pojat varmisti sunnuntaina (5.3.) Kisahallissa paikan miesten ykkösdivarin pudotuspeleissä. ToPo katkaisi Lahden yhdentoista ottelun voittoputken. Sarjajohtaja Lahti kaatui 91-83 (18-23, 22-17, 25-18, 26-25) komean esityksen jälkeen.
Lahti johtaa edelleen sarjaa 38 pisteellä ja se tullee voittamaan runkosarjan. Espoo on toisena 34 pisteellä voitettuaan HBA:n sunnuntaina (99-76). ToPo on kolmantena 32 pisteellä. Jyväskylä (26) ja Oulu (24) tappelevat neljännestä pudotuspelipaikasta.
Torpalla on jäljellä kolme ottelua (Jyväskylä, Pyrintö, Oulu). Jyväskylällä myös kolme ja Oululla neljä. Kun Jyväskylä ja Oulu kohtaavat toisensa, lyhyen matematiikan mukaan vain toinen voi ohittaa ToPo:n. Todennäköisesti Torpan sijoitus runkosarjan päättyessä on kolmas.
ToPo pelasi hienon ottelun. Lahden valmentaja Arttu Mannelin harmitteli, että ”jälleen ToPo sai meidät pelaamaan huonosti. Aivan samalla tavalla kuin syksyllä Munkkiniemessä.”

ToPo:n valmentajan Pekka Konttisen mukaan osasyy Lahden ”huonontamiseen” oli Torpan luovaan kaaokseen perustuvalla puolustuksella. ”Pelaajat ovat oppineet lukemaan toisiaan puolustuksessa. Esimerkiksi Jerald Fieldsiä emme voi puolustaa vain tietyllä tavalla. Aika nopeasti hän murtaisi puolustuksemme.”

Harmi, että MM-hiihtojen 50 kilometriä ja komea ulkoilusää pudottivat yleisömäärää. Kisahallissa pelattiin huippukorista, jota olisi kehdannut näyttää isommallekin väkijoukolle.

Pienen alkuhaparoinnin jälkeen ToPo paransi koko ajan otteitaan. Ja niin kuin melkein aina, ote löytyi hyvän puolustuksen kautta. Lahti tykitti ottelun alussa Aleksi Alasen johdolla komeita kolmosia, mutta jo toisella jaksolla ToPo otti hienoisen otteen. ToPo:n valtti oli materiaalin laajuus. Kun joku pelaajista vähän notkahti, toinen oli heti paikkaamassa.

Hienoa oli katsoa Torpan viimeisen jakson harmonista suoritusta. Toki Torppakin välillä hieman sähläisi kuumassa kamppailussa, mutta silti Torppa pelasi erittäin viileästi, eikä päästänyt Lahtea viittä pistettä lähemmäksi.

Emil Djeen oli loistava. Hän oli vaarallinen molemmissa päissä kenttää ja – mikä tärkeintä – myös keskellä kenttää. Emilin itseluottamus tuottaa nyt komeaa peliä. Itse Emil vähätteli suoritustaan. ”Olisin voinut pelata paljon paremmin.”

Nigel Moore ja Cedric Latimer olivat totutun vahvoja. He tuovat Torpan peliin tarvittavaa malttia ja ovat vastustajille erittäin vaarallisia.

Juuso Kauppinen ja Ilpo Pehkonen taistelivat esimerkillisesti ja molemmat tekivät muutaman erittäin tärkeän korin. Miki Kuusisto antoi hienoja syöttöjä, eikä juuri tehnyt virheitä. Rasmus Marttinen on noussut junioripelaajasta miesten tason koripalloilijaksi. Erinomaista puolustuspeliä Rasselta.

Pierre Jallow keräsi nopeasti neljä virhettä. Viidennen hän sai kuusi minuuttia ennen ottelun loppua. ToPo:n tuore vahvistus osoitti olevansa kuitenkin kova pelimies. Korin alla molemmissa päissä kenttää Jallow (202) on sarjan parhaita pelaajia. Jallow tuo ToPo:n peliin todella kovan sisäpelivaihtoehdon. Jallowin raameilla perinteinen sentteripeli saattaa osoittautua erittäin murhaavaksi. Ja heittäjille syntyy tilaa heittää, sillä vastustajan on pakko tuplata Jallowia.
”Jallow tuo varmuutta peliimme. Saamme paremmin irtopallot itsellemme. Ja henkisesti PJ on erittäin sopiva joukkueeseemme”, Konttinen totesi.

Lahden Mannelin oli kriittinen omiaan kohtaan, mutta kyllä ToPo oli myös erittäin hyvä. Jerald Fields ei ollut läheskään parhaimmillaan – kiitos ToPo:n puolustuksen. Rashad Smith (19/6) joutui raatamaan liikaakin Fieldsin virheongelmien takia. Lopussa Smithin askel jo painoi.

Lahden nuoremmasta kaartista Ville Karvonen pelasi erinomaisen ottelun (19/6). Hän oli kentän molemmissa päissä erittäin tehokas. Aleksi Alanen oli alussa vaarallinen, mutta ToPo sai hänenkin tehonsa laskemaan ottelun loppua kohden.
Lahden kokenut sarjajyrä Sami Ikävalko ei pelannut, sillä hän potee edelleen nilkkaansa. Mannelinin mukaan hän palaa pian kentille ja on varmasti mukana pudotuspeleissä.

ToPo kohtaa ensi perjantaina Munkkiniemessä Jyväskylän (klo 19). Seuraavalla viikolla on arkiottelu Tampereella (15.9.). Runkosarja päättyy Munkkiniemessä sunnuntaina 19. maaliskuuta, kun Oulu tulee vieraaksi.

Vaikka Torpan tilanne selkiytyi, Runkosarjan kolme viimeistä ottelua ovat hyvää valmistautumista pudotuspeleihin. Jyväskylä ja Oulu taistelevat pudotuspelipaikasta, Pyrintö haluaa puolestaan nousta pois karsijan paikalta. Eli jokainen vastustaja tappelee tosissaan sarjapisteistä.

ToPo:n pisteet ja levyt Lahti-ottelussa: Emil Djeen 26/3, Pierre Jallow 16/4, Cedric Latimer 16/4, Nigel Moore 14/8, Ilpo Pehkonen 9/3, Juuso Kauppinen 7/2, Miki Kuusisto 2/6, Orlando Taylor 1/1. Tuomas Laine, Joel Jokinen, Juho Hietanen eivät pelanneet.

Kuva: Lahden Jerald Fields (vas.) on pahasti myöhässä, kun ToPo:n vahvistus Pierre Jallow heittää. (Kuva: Tytti Nuoramo)

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.