Outo arki -verkkonäyttely haastaa katsomaan rutiinien taakse

Herttoniemenranta, huhtikuu 2020. Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo

Outo arki -verkkonäyttely avaa yleisölle Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmatoimintaa yhteisen teeman kautta.

Verkkonäyttelyssä on esillä korona-aikaa Helsingissä dokumentoivia valokuvia kaupunginmuseon kokoelmista sekä videotaiteen kokonaisuus HAM:n kokoelmista.
Valokuvat ja videoteokset haastavat samankaltaisella tunnelmallaan yleisöä näkemään rutiinien taakse.

Helsingin kaupunginmuseo on tallentanut kaupunkilaisten elämää ja oman aikansa ilmiöitä jo yli sadan vuoden ajan. Kaupunginmuseon valokuvaaja, Fotofinlandialla vuonna 2016 palkittu Yehia Eweis, ryhtyi dokumentoimaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan näkymistä kaupunkikuvassa maaliskuussa 2020.

Aluksi valokuvauksen kohteena oli ihmisistä tyhjentynyt kaupunki ja karanteenin aiheuttamat ilmiöt kuten ulkoilubuumi ja kotoilu. Sen jälkeen kuvausaiheet ovat laventuneet laajemmalle: etäkoulu ja sen päättyminen, nallet ikkunoissa ja muut visuaaliset viestit, turvavälit, kaupunginorkesterin striimaustoiminta, julkinen liikenne, kirjastojen sulku, terveydenhuolto, maskien käyttö, rajoitusten höllentyminen ja uudelleen kiristyminen. Korona-ajasta tullaan tallentamaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin satoja valokuvia, joista nähdään tässä yhteydessä laaja valikoima.

HAMin mediataiteen kokoelmaan kuuluu noin kaksisataa teosta, joista tähän kokonaisuuteen on valittu yhdeksän. Videoteoksissa todellisuuden rajoja koetellaan hienovaraisesti. Valokeilassa paistattelee yksityiskohta, joka ei yleensä saa huomiota, tai kanssaeläjien toiminta vaikuttaa asiaan kuulumattomalta ja koomiselta.

Johanna Ketolan kolmikanavainen installaatio avaa näkymiä kaupungin ulko- ja sisätiloihin, joissa paikallaan pysyvä kamera on taltioinut mahdollisia, mutta jollain tavalla merkillisiä arjen tapahtumia.

Anssi Pulkkisen näennäisen pysähtyneessä sisäkuvassa tapahtuu yllättävä muodonmuutos. Anneli Nygren toisintaa japanilaisen taiteilijan Yoko Onon (s. 1933) performatiivisen teoksen vuodelta 1963. Videossa täti viihdyttää vieraitaan esittelemällä heille pyykkikorinsa sisältöä.

Iiu Susirajan kolme videota ovat omakuvia, joissa taiteilijan katse vangitsee katsojan keskelle olemisen normeja haastavia tilanteita.

Pasi Autio käyttää hyväkseen kuvan ja äänen yhteisvaikutusta alleviivatakseen katunäkymien hienovaraisia yksityiskohtia. Olli Keräsen teoksessa arkinen kaupassakäynti laajenee eleiden ja liikkeiden koreografiaksi. Pilvi Takala asettaa katsojan piilokameran taakse seuraamaan tapahtumia julkisessa liikennevälineessä. Aidot reaktiot sekoittuvat henkilöhahmojen esitykseen, ja epäilyttävä tilanne vaikuttaa samalla myös uskottavalta.

Outo Arki / HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon tuottama verkkonäyttely HAMin verkkosivuilla 16.2.-30.9.2021.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.