Oho mikä soiva Ombra-torni Vantaalla!

Vantaan Keimolanmäkeen on valmistunut näyttävä ja erikoinen Ombra. Ombra on entinen kilpa-ajojen valvontatorni, joka on kunnostettu tilataideteokseksi ja instrumentiksi.

Ombra on paljastettu Keimolanmäen alueen kohtaamispaikkana toimivalla Lincolninaukiolla. Keimolanmäen uusi asuntoalue on rakenteilla entisen Keimolan moottoriurheilustadionin paikalla.

Ombran avajaiset vetivät väkeä. Kuva: Sakari Manninen / Vantaan kaupunki

Marjukka Korhosen ja Markus Raivion suunnittelema interaktiivinen tilataideteos kokoaa yhteisen varjon alle niin arkkitehtuuria ja kuvanveistoa kuin alueen tapahtumia ja historiaakin. Tornia voi soittaa Keimolassa ajaneen Leo Kinnusen rata-auton äänistä muodostetulla sävelasteikolla, jossa sävelet syntyvät tornia ympäröivästä liikkeestä. Kaupunkilaiset itse siis saavat teoksen ja tilan elämään ja soimaan.

Ombran kokeminen on mahdollista myös eri tavoin aistirajoitteisille. Äänen voi kokea kehollisesti värinäkaiuttimien kautta. Aukion historiakylteissä on pistekirjoitukselle osuudet.

– Ombra muodostuu monesta erilaisesta osasta, näkökulmasta ja elementistä. Se on kokonaistaideteos, jossa on uutta ja vanhaa. Ombra on moniaistinen ja monialainen. Teos luo uutta julkisen taiteen kenttää Suomessa ja rikkoo myös raja-aitoja taiteen lajien välillä, kertoi taiteilija Marjukka Korhonen ennen teoksen avajaisia.

– Taiteilijan rooli osana alueen suunnittelutyöryhmää on ollut erilainen prosessi kilpailusta alkaen ja näin myös taiteilijuutta uudelleen määrittävä. Ombran suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut laaja ja moniammatillinen ryhmä ihmisiä taiteilijavetoisesti, Marjukka Korhonen jatkoi.

 

Ombra sijaitsee Lincolninaukiolla. Kuva: Sakari Manninen / Vantaan kaupunki

Taiteilijat Marjukka Korhonen ja Markus Raivio ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä tornin kunnostuksen ja Lincolninaukion pääsuunnittelijan WSP:n kanssa. Taideteoksen toteutukseen ovat osallistuneet myös Betonipallas, Elpac, Herttoniemen taidevalimo, Kollaasio, NCC, Pro AV Saarikko ja Vihdin Betoni.

Ombran avajaiset pidettiin lokakuun hämärtyvässä illassa. Tilaisuuden avasi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.