Valitse aurinkolasisi oikein – linssin sävyllä ja tummuudella on merkitystä

Aurinkolaseja valittaessa kannattaa miettiä, mihin käyttöön ne tulevat. Kuva: Janita Autio

Kevätaurinko hellii aisteja ja mieltä. Valon määrän lisääntyessä on tärkeää muistaa suojata silmät auringolta. Aurinkolasien ominaisuudet kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Aurinkolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä haitalliselta UV-säteilyltä, joka aiheuttaa muun muassa lumisokeudeksi kutsuttua sarveiskalvon tulehdustilaa. Pitkäaikaisessa altistuksessa UV-säteet voivat myös nopeuttaa harmaakaihin syntymistä. Riittävän UV-suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % -tai UV 400 -merkinnästä.

– On tärkeää, että aurinkolasikehys suojaa silmiä kunnolla ja että lasit istuvat hyvin, kertoo Instrumentariumin alueoptikko Mia Rosqvist.

Myös lapsen silmät on tärkeää suojata auringolta, sillä lapsen silmän mykiö on paljon kirkkaampi kuin aikuisen, joten se läpäisee säteilyä huomattavasti enemmän.

Aurinkolaseja valittaessa kannattaa miettiä, mihin käyttöön ne tulevat.

Polarisoiva vai ei?

Vedenpinta heijastaa helposti auringonsäteitä silmiin. Vesille kannattaakin valita aurinkolasit polarisoivilla linsseillä, jotka leikkaavat vaakapinnoilta kuten vedestä tulevaa häikäisyä. Polarisoivat linssit myös auttavat näkemään vedenpinnan alle, mistä on hyötyä etenkin kalastaessa.

Polarisoivat linssit sopivat hyvin myös autoiluun, sillä ne suodattavat märästä tienpinnasta heijastuvaa auringonvaloa.

– Lasketteluun taas ei välttämättä kannata valita polarisoivia linssejä, sillä ne heikentävät laskettelurinteen epätasaisten pintojen erottamista. Peililinssi soveltuukin lasketteluun paremmin, Rosqvist jatkaa.

Urheilulaseissa kannattaa huomioida erityisesti suojaavuus ja häikäisyn esto. Lasit suojaavat myös tuulelta ja roskilta. Urheilulaseihin on valittavana enemmän linssisävyjä.

Eri sävyt toimivat eri tilanteisiin

Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja keväthangille, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta. Harmaan sävyt muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä.

Häikäiseviin olosuhteisiin, kuten keväthangille ja vesille, kannattaa valita linssi 75–85 prosentin tummuudella. Tämä tarkoittaa, että linssi läpäisee valoa 15–25 prosenttia.

Kaupunkikäyttöön sopivat vähän vaaleammatkin linssisävyt tai esimerkiksi liukuvärilliset linssit. Vaaleahkoilla aurinkolaseilla näkee sisälläkin.

Aurinkolasit myös voimakkuuksilla

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa linssit omilla voimakkuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, lasien vaihtaminen ei rasita silmiä. Aurinkolaseihin saa myös moniteholinssit.

– Linssin pinnoitteet pidentävät aurinkolasien käyttöikää, joten niitä kannattaa hyödyntää, sanoo Mia Rosqvist.

Kovapinnoitettu linssi kestää paremmin naarmuja, mistä on hyötyä esimerkiksi rannalla. Heijastuksenpoistopinta voidaan lisätä esimerkiksi aurinkolasilinssin sisäpinnalle, jolloin linssin takapinta ei heijasta valoja silmiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.