Istumatyön vastapainoksi tarvitaan liikuntaa

Epäsäännöllinen vuorotyö haastaa arkirytmiä niin unen, ruokailuin kuin liikkumisenkin osalta. Erityisesti vuorotyössä säännöllinen liikkuminen on yksi erinomainen keino parantaa unta ja ylläpitää hyvää vireyttä. Kysyimme kahdelta Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) raitiovaununkuljettajalta, miten he liikkuvat istuvan työn vastapainona.

Liikunnalle ei aina aikaa tai energiaa
Epäsäännölliset ja pitkät työvuorot altistavat vireystilaongelmille. “Aikaisena aamuvuorona herätys voi olla neljältä aamuyöllä, tai vastaavasti iltavuorosta saatetaan tulla kotiin kahdelta yöllä”, kertovat raitiovaununkuljettajat Terhi Saarinen ja Jukka Tanninen. Paitsi että yöuni saattaa jäädä tahtomattoman lyhyeksi, on ymmärrettävää, ettei liikunnalle aina riitä aikaa tai energiaa. “Raskaimpia työrupeamia seuraa onneksi kevyempi työviikko, jolloin on mahdollisuus kompensoida vajetta unessa ja liikkumisessa”, toteaa Terhi.

Viimevuotisen, Filha ry:n laatiman kyselyn mukaan 40 % kuljettajista koki itsensä väsyneeksi vähintään kolmena päivänä viikossa ja sama määrä unen laatunsa heikoksi. Kyselyyn vastasi noin 100 linja-auton-, taksin- ja raideliikenteen kuljettajaa. Kyselyyn vastanneista 80 % oli huolissaan runsaasta istumisesta ja yli 50 % vähäisestä liikkumisesta.

Halu pysyä terveenä
Terhi on ollut kuljetusalalla jo vuosia, joista raitiovaununkuljettajana hän on toiminut nyt noin kaksi vuotta. Jukka vaihtoi muulta alalta raitiovaununkuljettajaksi kolme vuotta sitten. Molemmat viihtyvät alalla erinomaisesti ja näkevät itsensä raitiovaununkuljettajina myös tulevina vuosina.

Vuorotyössä jaksamisen ohella lähestyvä keski-ikä motivoi terveellisiin elämäntapoihin. Istuvan ja passiivisen työn vaikutus painoon on mietityttänyt Jukkaa. Varikoilla kuljettajat puhuvatkin yleisesti, että mikäli ei tavoitteellisesti tee mitään erityistä istumisen vastapainoksi, niin 10–15 kg kertyy herkästi ylipainoa jo yhdessä vuodessa. Eli liikkua pitää sekä katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Samalla myös uni paranee.

Liikuntaa vapaa-ajalla
Kuljettajan työssä yhtäjaksoinen istuminen on raskasta. Jukka toteaa, että ”Pelkkä kunnon ylläpitäminen ei riitä, vaan istuvan työn vastapainoksi tarvitaan myös hikiliikuntaa”. Molemmat panostavat liikkumiseen vapaa-ajalla. Terhillä säännöllinen liikkuminen on ollut tapana jo pitkään, yhdessä tai erikseen koiran kanssa. “Vapaapäivät on pyhitetty liikkumiseen”, hän sanoo.

Hyväksi todettuja rutiineja muodostuu vähitellen. Jukan päivä alkaa aina 20 kyykyllä tai punnerruksella. Sillä lähtee mies käyntiin ja päivä paremmin liikkeelle. Terhi pitää töissä mukanaan tennispalloa, jonka hän asettelee selän ja kuljettajan istuimen väliin. Tämä tukee ryhtiä parantaen selän asentoa istuessa.

Jukka on liikkunut aktiivisesti tämän vuoden. Ajatus reippaamman liikunnan lisäämisestä kyti hänellä pitkään, ja nyt kuntokärpänen on pistänyt kunnolla! Frisbeegolfin ja uinnin rinnalle on tullut porrastreenit ja pitkät, kuntoa kohottavat kävelylenkit. Muutoksen myötä painoa on tippunut jo 15 kg.