Hyvällä hengitysterveydellä koronaa vastaan

Hyvä hengitysterveys voi estää vakavien COVID-19-taudin oireiden ilmaantumista jopa siinä määrin, että tautia sairastava välttyy sairaalahoitoon päätymiseltä. Hengitysterveyttä voi parantaa erityisten hengitysharjoitteiden avulla, jotka vahvistavat hengityselimistöä ja hengitysteitä suojaavaa limakalvoa. Ehyt ja toimiva limakalvo voi heikentää viruksen läpäisevyyttä ja tarttumista elimistöön.

Limakalvojen toimintaa voi tehostaa hengittämällä lämmintä höyryä. Sen on myös todettu tehostavan elimistön puolustusmekanismeja. Vastikään julkaistun amerikkalaisen tutkimuksen mukaan jo viiden päivän tehokas hengitysharjoittelu voi tuottaa suotuisia vaikutuksia.

”Erityisesti riskiryhmään kuuluvien kannattaisi tehdä säännöllisesti hengityselimistön kuntoa parantavia harjoituksia”, sanoo Helsingin yliopiston kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi.

Hengityselimistön vahvistaminen olisi erityisen tärkeää yli 70-vuotiaille sekä niille, jotka sairastavat kroonista keuhkosairautta, kuten astmaa tai tupakointiin liittyvää keuhkoahtaumaa. Harjoituksia suositellaan myös ylipainoisille. Lihavuus on yksi COVID-19-taudin vakavampien oireiden riskitekijä.

Monet COVID-19-tautiin sairastuneet kärsivät hapenpuutteesta, mikä johtuu kaasujenvaihdon häiriöistä, koska keuhkoissa oleva tulehdus kerryttää keuhkorakkuloihin nestettä ja pienten verisuonten tukos heikentää verenkiertoa keuhkoissa. Viruksen aiheuttama tulehdus voi myös painaa keuhkorakkuloita kasaan.

”Se ilmenee niin, että potilaan kyky sietää rasitusta alenee, kun hengitystilavuus pienenee ja hengitystaajuus kasvaa”, Mikkelin keskussairaalan anestesiologian ja tehohoidon osastonylilääkäri Kari Nieminen kuvaa.

Pieniä hengitysteitä voidaan avata vastapainehengitysharjoituksilla. Harjoittelusta on hyötyä sekä taudin vakavien muotojen ennaltaehkäisyssä että sairaudesta toipumisessa.

Asiantuntijoiden suosittelemia menetelmiä hengitysterveyden lisäämiseksi ovat mm:

1. VASTAPAINEHENGITYSLAITEELLA tehtävä hengitysharjoittelu, joka vahvistaa hengityslihaksia, parantaa hengitysmekaniikkaa ja poistaa limaa ilmateistä, sekä auttaa kasaan painuneita pieniä hengitysteitä. Laitteita myydään muun muassa apteekeissa, kodinkone- ja urheilutarvikeliikkeissä.

2. PULLOONPUHALLUS. Uloshengitystä voi harjoittaa myös itse tehdyllä laitteella, jossa puhalletaan putken kautta vesipulloon. Laitetta käytetään esimerkiksi keuhkoahtaumataudissa irrottamaan hengityselimiin jämähtänyttä limaa. Puhaltamisesta syntyvä paine avaa keuhkoissa pieniä tiehyitä, jonka jälkeen limaa irtoaa yskimällä.

3. LIIKUNTA. Aina kun ihminen hengästyy, hän hengittää syvempään ja käyttää hengityslihaksia tehokkaammin, mikä vahvistaa hengityselimiä. Kaikki aerobiset lajit, kuten kävely, hölkkä, pyöräily tai uinti vahvistavat hengityselimistöä ja parantavat hapenottokykyä.

4. SAUNA. Lämpö ja kosteus voivat auttaa heikentämään viruksia.

5. HENGITYSHARJOITUKSET. Joogaan, pilatekseen ja meditaation liittyvät hengitysharjoitukset voivat parantaa hengitystekniikkaa ja vahvistaa hengityselimiä.

6. LAULAMINEN. Säännöllinen laulaminen ja sen harjoittelu vahvistavat hengityselimiä ja voivat parantaa keuhkojen toimintaa.