Vanhusten yleisimmät sairaudet

Vanhusten sairaudet yhä useamman ikäihmisen kiusana.
Ikääntyminen nostaa monen sairauden riskiä. Vanhusten sairaudet ovat väestön ikääntyessä yhä useamman ikäihmisen kiusana. Koska vanhusten lääkehoito on usein haastavaa monisairauksista johtuen, tulisi hoidossa keskittyä sairauksien kokonaisvaltaiseen hoitamiseen, jossa huomioidaan seniorin ravitsemus, liikunta, seuranpito ja lääkehoito.
Tässä artikkelissa käymme läpi vanhusten yleisimpiä toimintakykyyn vaikuttavia sairauksia sekä muutamia yleisiä vinkkejä lääkehoitoon, kuntoutukseen ja kotihoitoon liittyen.
Yleisimpiä toimintakykyyn vaikuttavia sairauksia yli 65-vuotiailla ovat :
  • MuistisairaudetdiabetessydänsairaudetsyöpäaivoverenkiertohäiriötkeuhkosairaudetreumatauditmasennusParkinsonin tautiMS-tauti ja ALS.
  • Seuraavassa muutama sairaus hieman seikkaperäisemmin
Diabetes
Diabetes tarkoittaa aineenvaihdunnan sairauksia, joille yhteistä on haiman tuottaman insuliinihormonin puutoksesta johtuva verensokerin kohoaminen. Diabetes jaetaan eri tyyppeihin.
Tyypin 1 diabetes on sairaus, jossa ihmisen haima ei tuota insuliinia, jolloin puutos on korvattava useita kertoja päivässä ihon alle laitettavalla insuliinilla. Sairauden oireita ovat jano, runsas virtsaaminen, väsymys, muutokset näkökyvyssä sekä laihtuminen. Suomessa sairaus on noin 50 000 ihmisellä.
Tyypin 2 diabetes on yksi merkittävimmistä suomalaisista kansansairauksista, sillä sitä sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista.  Kyseessä on aineenvaihduntasairaus, jossa haiman insuliinituotanto on häiriintynyt ja verensokeri on pitkäaikaisesti kohonnut.  Jo ennen verensokerin kohoamista esiintyy yleensä insuliiniresistenssiä, vyötärölihavuutta, rasvamaksaa ja kohonnutta verenpainetta. Sairaus aiheuttaa oireina muun muassa väsymystä, laihtumista, lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ja janon tunnetta.
Sydänsairaudet
Sydänsairaudet aiheuttavat vakavuudeltaan eritasoisia sydämen toiminnan häiriöitä. Ne voivat olla synnynnäisiä tai aiheutua elintapojen tai toisten sairauksien seurauksena.
Sepelvaltimotauti syntyy, kun sydämen pinnalla kulkeviin sepelvaltimoihin kerääntynyt rasva kovettuu suonenseinämiin aiheuttaen tukoksia. Tästä aiheutuu häiriöitä sydämen verenkierrossa. Tavallisin oire on puristava rintakipu, joka ilmaantuu rasituksessa. Sepelvaltimon ahtauma voi revetä, jolloin syntyy sydänveritulppa eli -infarkti. Tauti etenee usein hitaasti. Elintavat vaikuttavat oleellisesti taudin kehittymiseen. Sepelvaltimotautia hoidetaan lääkityksellä, joka parantaa ennustetta ja lievittää oireita.
Sydämen rytmihäiriöt ovat tavallisia ja usein vaarattomia. Psyykkiset ja fyysiset tekijät kuten stressi ja rasitus sekä lääkkeet voivat aiheuttaa nopearytmisyyttä tai lisälyöntejä. Pulssi voi olla myös luontaisesti tavallista hitaampi. Pitkittyneiden oireiden taustalla saattaa silti olla sydänsairaus, joten syyn selvittäminen on tärkeää.
Ikäihmisillä esiintyvän eteisvärinän eli flimmerin aiheuttamat rytmihäiriöt voivat heikentää sydäntä ja aiheuttaa aivoverenkierron häiriöitä. Eteisvärinän rinnalla usein ilmenee eteislepatus eli flutteri, joka aiheuttaa nopearytmisyyttä.
Kammiotakykardiat aiheuttavat lisälyöntejä ja tykytyksen tunnetta ja ne voivat olla lyhyt- tai pitkäkestoisia. Kammiovärinä on vaarallisin rytmihäiriö, jossa sydän lopettaa supistelemisen ja veren pumppaamisen. Se johtaa tajuttomuuteen ja kuolemaan jopa sekunneissa, jos elvytystä ei aloiteta heti.
Sydämen läppäviat voivat olla lieviä tai vakavia. Vakavat läppäviat heikentävät sydämen pumppauskykyä ja aiheuttavat fyysisen suorituskyvyn heikkenemistä ja sydämen vajaatoimintaa. Silloin hoitona on leikkaus, jossa ahdas tai vuotava läppä korjataan tai korvataan tekoläpällä.
Syöpä
Syöpä on yleisnimitys joukolle erilaisia sairauksia. Ne ovat hyvin yleisiä ja arviolta joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään. Naisilla yleisin on rintasyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Suurin osa sairauksista pystytään nykyisin parantamaan.
Syövän oireita voivat olla esimerkiksi:
  • väsymyslaihtuminensäryt ja kivutkyhmyparantumaton haavaumamuotoa tai kokoa muuttava luomikasvava ihomuutosveri oksennuksessa, ysköksissä, virtsassa tai ulosteessapitkittynyt yskä tai käheä kurkkukeltaisuus
  • Syövän toteamiseen tarvitaan tarkkoja tutkimuksia. Elintavoilla on merkitystä useimpien syöpien synnyssä ja riskiä voi pienentää terveellisillä elintavoilla ja liikunnalla.
  • My Sundelin
  • Suomen Seniorihoiva

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.