Tee koira näkyväksi pimeässä – tumma hihna voi aiheuttaa törmäyksen hämärässä

Pimeään vuodenaikaan ja katuvalojen katveessa on usein vaikea havaita muita kulkijoita. Koiran kanssa ulkoillessa sekä lemmikki että ulkoiluttaja kannattaa varustaa valoin tai heijastimilla. Pimeä hihna saattaa pahimmillaan aiheuttaa törmäysriskin. Tiesitkö, että myös hevosilla pitää nykyisin olla pimeällä liikenteessä etu- ja takavalot?

Talven pimeydessä etenkin tummaturkkista koiraa voi olla hyvin vaikea havaita liikenteessä, jos lemmikillä tai ulkoiluttajalla ei ole huomiovaloja tai heijastimia. Autoilija tai pyöräilijä saattaa havaita kulkijat vasta hyvin läheltä, mikä aiheuttaa törmäysriskin. – Sekä koiran että ihmisen näkyvyyteen kannattaa panostaa pimeällä, koska niin voidaan välttää turhia tapaturmia. Usein näkee koirakkoja, joissa lemmikille on kyllä laitettu hyvä heijastin tai vilkkuvalo, mutta omistajalta se on unohtunut. Kannattaa kuitenkin panostaa hihnan molempiin päihin, sillä muiden tielläliikkujien voi olla hyvin vaikea havaita tummia hahmoja hämärässä, sanoo eläinlääkäri Eva Kaisti LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta.

Kaistin mukaan etenkin fleksi eli kelatalutin voi olla pimeässä vaarallinen.

– Fleksin naru on yleensä tumma ja ohut. Jos sen päästää pitkäksi ja lemmikin kulkemaan tien toisessa laidassa, esimerkiksi takaa tulevan pyöräilijän voi olla vaikea havaita narua ennen törmäystä eikä lemmikkiä enää tällöin ennätä hinata takaisin vierelle. Paras olisi, jos myös talutushihna olisi heijastava ja sekä lemmikki että omistaja erottuisivat pimeässä.

Heijastaahan heijastin varmasti? Tee taskulampputesti

Eläinkaupoissa ja lemmikkitarvikeliikkeissä on myynnissä monenlaisia heijastavia tuotteita. Pantaa tai valjaita valitessa kannattaa katsoa, että niissä on hyvät heijastimet tai ostaa erikseen kiinnitettävä heijastin tai huomiovalo. Lemmikin tai ulkoiluttajan päälle voi myös pukea heijastinliivin. – Itse tykkään käyttää pimeässä ulkoillessa otsalamppua, koska se näkyy vastaantulijoille jo kaukaa ja samalla näen itsekin, missä koirani liikkuu ja ettei se syö maasta mitään epämääräistä. Heijastimet ja valot ovat helppo ja edullinen tapa lisätä lemmikin turvallisuutta ulkona liikkuessa, sanoo Kaisti.

Jos koira on paksuturkkinen, kannattaa tarkistaa, ettei heijastin tai valo katoa sen turkkiin. On myös hyvä katsoa, että heijastimet pimeällä näkyvät kaikista suunnista. Jos haluaa pelata varman päälle, voi ottaa käyttöön sekä heijastimen että huomiovalon, sillä valo kiinnittää muiden huomion jo kaukaa ja heijastin taas heijastaa lähestyvän pyörän tai auton valoja.

Uusia heijastavia tuotteita hankkiessa tai vanhoja uudelleen käyttöön ottaessa kannattaa varmistaa, että heijastimet todella toimivat. Tuotteiden heijastavuudessa voi olla vaihtelua ja välineiden materiaali kulua vuosien saatossa. Helppo tapa testata heijastimen heijastavuus on osoittaa sitä esimerkiksi taskulampulla: valaise heijastinta silmän korkeudelta muutaman sekä noin kymmenen metrin päästä ja varmista, että näet sen kirkkaasti eri kohdista.

Myös hevosilla pitää olla pimeässä valot

Myös hevosten näkyvyyteen tulee panostaa pimeässä. Viime vuonna voimaan tulleen tieliikennelain mukaan ratsukoilla tulee olla liikenteessä pimeällä liikkuessa etu- ja takavalot, kuten esimerkiksi polkupyöräilijöillä.

  1. Ratsu rinnastetaan tieliikenteessä ajoneuvoon. Siksi ratsastajan tai hevosta taluttavan tulee tiellä pääsääntöisesti noudattaa ajoneuvolla ajamista koskevia liikennemerkkejä ja -sääntöjä.
  2. Pimeän ja hämärän aikaan ratsukolla pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin ja taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.
  3. Liikenneturvan mukaan valot voivat olla kiinni esimerkiksi ratsastajan kypärässä, satulan jalustimessa tai hevosen hännässä. Heijastimilla voi lisätä niin hevosten ja ratsastajien näkyvyyttä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.