Stadin kesä

Kauko Vanajas

Ajan Pohjoisespaa pitkin aurinkoisena iltapäivänä. Nautin säästä ja turistien seuraamisesta. Neuvon turisteja aina mielelläni kun näen että he seisoskelevat selvästi ymmällään pohtien miten päästä haluttuun kohteeseen. Jos turisti on Kampissa etsii hän varmasti reittiä Temppeliaukion kirkkoon. Aleksilla turisti etsii yleensä reittiä tuomiokirkolle tai Uspenskin katedraaliin. Muistan kun Pariisissa kyselin mm. metron reiteistä sain ohjeita, jotka johtivat jopa vastakkaiseen suuntaan kuin suunnittelin. Ehkä pariisilainen halusi olla avuksi, mutta suurpiirteisyys ei lievitä vaan lisää hätää kärsivän turistin tuskaa. Se ei ole yksinkertaisesti reilua. Mutta tiedämmehän me ranskalaiset, joille suojatie soveltuu oivallisesti auton pysäköintipaikaksi. Neuvokaamme siis turistipoloisia vastuulllisesti ja selkeästi.

Takaisin Suomen kamaralle. Aurinko on kyllä näyttäytynyt kesäkuun alkupäivinä kohtuullisesti. Aurinko on kuin jättiläismäinen laturi joka säteillään täyttää meidät positiivisella energialla. Lämmin valo soljuu kehon joka sopukkaan avaten luovuudenkin hanat. Monen laajemmankin ratkaisematta olevan asiakokonaisuuden palaset loksahtavat yht´äkkiä kohdalleen. Luonnon hulppea vehreys tuntuu mahdollistavan kaiken. Myös vanha kotikaupunkini Helsinki on kesällä kukkeimmillaan. Kesän syke on paljon talvea kiihkeämpi. Ihmiset nauttivat elämästä terasseilla ja ravintolalaivojen kansilla. Ollaan ilojen ja nautintojen täyttämässä mielentilassa. Villiin kukoistukseen puhjennut luonto on selättänyt talven synkkyyden. Kaikki tämä riemu on palkinto siitä, että olemme taas jaksaneet sinnitellä läpi harmauden ja pimeyden. Kun kesän alkuhurmos on tasaantunut seuraa etenkin Helsingin kaupunkimiljöössä ainutlaatuinen ja melko pitkä elokuun alkupuolelle ulottuva ”hiljainen” jakso. Lomat ovat alkaneet ja mökeille maaseudun rauhaan ja ulkomaanmatkoille on sännätty, nyt kun se vihdoin on mahdollista.

Olen usein ajellut juhannusaattona pitkin Helsinkiä ja kokenut hiljaisen kaupungin mystisen kiehtovan tunnelman. Siinä on jotain maagista. Juhannuksenvietto Helsingissä, siinä on keskikesän taikaa. Voit nauttia kokonpoltosta Kaivopuiston rannassa, Lauttasaaren kokkokalliolla tai Seurasaaren Juhannusvalkeilla. Helsingissä voit myös nauttia luonnonrauhasta Seurasaaressa, Pihlajasaaressa, Suomenlinnassa tai Lammassaaressa. Kukkaloistoa voit ihailla Kaisaniemen kasvitieteellissä puutarhassa. Nautitaan kesästä!

Kauko Vanajas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.