Putinin sisäpiirissä on kohuttu analyysi nyky-Venäjästä.

Brittitoimittaja Catherine Beltonin teos Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan on kirja, jota Aleksei Navalnyi käytti paljastaessaan Putinin henkilöverkostoa. Britanniassa venäläistaustaiset liikemiehet ovat syyttäneet kirjailijaa ja kustantajaa HarperCollinsia kirjan paljastuksista. Belton on kirjoittanut suomennokseen erillisen johdannon nimenomaan suomalaisia lukijoita varten.

Yhdysvaltojen vaalien häirintä. Ääriliikehdinnän tukemista Euroopassa. Sota Ukrainassa. Viime vuosina Vladimir Putinin Venäjä on kampanjoinut lisätäkseen vaikutusvaltaansa ja heikentääkseen länsimaisia instituutioita. Miten tämä kaikki tapahtui, ja kuka tämän kaiken orkestroi? Tutkiva journalisti ja Moskovan kirjeenvaihtaja Catherine Belton kertoo, miten Vladimir Putin ja hänen lähipiirissään oleva KGB-miesten ryhmä kaappasi vallan Venäjällä. Tuloksena on paljastava kuvaus KGB:n paluusta – tarina, joka alkaa Neuvostoliiton romahduksesta, jolloin liikemiesverkostot pystyivät kahmimaan jättiomaisuuksia valtion yrityksistä omille tileilleen länsimaihin.

Putin sisäpiireineen vahvisti Venäjän mahdin ottamalla talouskontrollin itselleen, tukahduttamalla epäsuosioon joutuneiden äänet ja käynnistämällä salaisen vaikutustoiminnan ulkomailla. Putinin sisäpiiri ei pyrkinyt kasvattamaan Venäjän voimaa rakentamalla kilpailukykyistä taloutta vaan päätti palata neuvostoajan KGB:n pelikirjaan. Beltonin teos osoittaa, miten toiveet uudesta Venäjästä valuivat tyhjiin ja millaisia vakavia seurauksia sillä on ollut venäläisille ja ennen kaikkea koko maailmalle.

Epäilemättä tärkeimpiä nykyistä Venäjää koskevista analyyseistä. Beltonin erittäin yksityiskohtainen ja analyyttinen kerronta ei jätä sijaa jossittelulle.” – Katri Pynnöniemi, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu

Kirja on selvästi Venäjää pitkään seuranneen Catherine Beltonin magnum opus: teos, johon hän on koonnut kaiken Putinista ja Venäjästä tietämänsä. Sitä onkin todella paljon.” – Hannu Himanen, tietokirjailija, suurlähettiläs emeritus

Lontoossa asuva Catherine Belton on Reutersin tutkiva journalisti. Hän työskenteli vuosina 2007–2013 Financial Timesin Moskovan kirjeenvaihtajana. Belton on aiemmin kirjoittanut Venäjästä mm. Business Week -lehteen.