Pahamaineisten galleria

Ylärivi: Bob Dalton, Bill Dalton, Emmett Dalton. Alarivi: Bill Doolin, John Wesley Hardin.

Konnagalleriassa esittellään legendaarisia villin lännen hahmoja, jotka eivät todellakaan olleet puhtaita pulmusia. 

Daltonin veljekset

Daltonin veljekset toimivat lyhyehkön ajan jopa lain oikeallakin puolella, mutta James Younger- koplan ihailu ja houkutus hankkia rahaa helpolla tavalla johti myös Daltonin veljekset ryöstöretkien teille. Bob johtajanaan, he alkoivat ryöstää junia vuonna 1890. Ei kulunut aikaakaan, kun pienen luokan menestykset eivät enää riittäneetkään ja veljekset halusivat teoilleen myös kunnon julkisuutta – he ryöstäisivät kaksi pankkia samanaikaisesti. Tämä mahtava spektaakkeli oli tapahtuva veljesten kotikaupungissa Coffeyvillessä, Kansasissa.

Daltonit ja kaksi muuta koplan jäsentä ratsasti nerokkaasti valeviiksien taakse kätkeytyneinä Coffeyvilleen lokakuussa 1892. Mutta heidät tunnistettiin oitis ja kun he astuivat ulos kyseisistä pankeista kohtasivat he valtaisan luotien tulimyrskyn. Neljä kaupungin asukasta ja neljä koplan jäsentä menetti henkensä. Emmett Dalton selvisi hengissä ja hän ehti istua vankilassa 15 vuotta ennen kuin hänet lopulta armahdettiin.

Bob Dalton

Bill Doolin

Tämä hilpeä mutta armottoman laskelmoiva maatyöläinen Arkansasista oli myös Daltonin koplan jäsen, mutta hän ei ratsastanut heidän kanssaan Coffeyvilleen, missä kaksi Daltonia ammuttiin seulaksi pankkiryöstön yhteydessä. Coffeyvillen romahduksen jälkeen Doolin kokosi oman koplan Oklahomassa, jonka kanssa hän ryösteli junia useissa osavaltioissa.

Doolinin koplaan liittyi näillä ryöstöretkillä myös Bill Dalton, joka oli aikanaan lähtemässä auttelemaan veljiään heidän rosvouksissaan, mutta joka lykkäsi lainsuojattoman uransa alkua silloin tuonnemmas. Pian Doolin-Dalton kopla oli ahtaalla kun kolme maineikasta liittovaltion apulaissheriffiä Bill Tilghman, Heck Thomas ja Chris Madsen pääsi joukkion jäljille. Dalton kuoli etsintäpartion toimesta lähellä Ardmorea, Oklahomassa 1894. Vuotta myöhemmin, Bill Tilghman sai Doolinin kiinni, mutta tämä pakeni vankilasta heinäkuussa 1896. Kuukauden sisällä Heck Thomas etsintäpartioineen sai Doolinin loukkuun; hänen tehdessään vastarintaa, lopetti jykevä laukaus haulikosta roiston uran.

Bill Doolin

 

John Wesley Hardin

Mestariampuja joka tappoi miehiä ihonvärin tai rodun vuoksi. Hän aloitti uransa jo 15-vuotiaana tappamalla mustan miehen 1868. Kun liittovaltion joukot, jotka silloin olivat valtaamassa Teksasia, tulivat pidättämään Hardinia, murhasi hän 3 sotilasta (joista yksi oli musta) ja pakeni. Hardinin täyttäessä kahdeksantoista oli hän surmannut jo 8 miestä ja hänet tunnettiin mestarillisena aseenkäsittelijänä. Kun uhrilista oli kasvanut jo 40:n suuruiseksi jäljittivät Teksasin Rangerit hänet ja matka vankilaan alkoi. Hardin tappoi uhrejaan usein vain sen vuoksi että he olivat mustia, meksikolaisia tai intiaaneja. Istuessaan vankilassa 15 vuotta Hardin luki lakia. Kun Hardin armahdettiin asettui hän El Pasoon hoitamaan lakimiehen tehtäviä. Elokuun 15. vuonna 1895 eräs poliisi ampui Hardinin, jonka kanssa tämä oli riidellyt.

John Wesley Hardin

 

Kauko Vanajas kääntänyt kirjasta Story of the GREAT AMERICAN WEST.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.