Opossumi – lastenkirjat Mielikuvituseläin tavallisessa perheessä

Ihmismäiseksi muuttuva leikkikarhu on suosittu ja puhutteleva aihe. Michael Bondin Paddington-karhu seikkailee puutarhassa, sirkuksessa, kylvyssä, ostoksilla ym. Kentin perhe löysi sen Lontoon rautatieasemalta ja antoi sille nimen löytöpaikan mukaan. A. A. Milnen Nalle Puh ratkaisee ystävänsä ongelmia. Hän parantaa Risto Reippaan karhukammosta ja vapauttaa Ihaan depressiosta. Pieniälyinen karhu onkin Karhu, jolla on Valtava Äly. Johanna Venho on kesyttänyt pussikarhun eli opossumin. Hänellä on kolme Opossumi-kirjaa, joissa seikkaillaan koulussa, lomamatkalla Virossa ja opetellaan jalkapalloa. Opossumi on runoilija, joka työstää biisejä moniin juhliin. Hän oli kerran yrittänyt Song of Finland -kilpailuun mutta tuli hylätyksi. Opossumi ei ole löytölapsi kuten Paddington vaan isän lahja Paju-tyttärelle. Isä toi sen Australiasta – tosin pussikarhu on lähtöisin alun perin Uudesta-Seelannista. Se kokee kuitenkin kotimaakseen Australian ja tekee monia vertailuja siihen. Opossumi tuottaa yllätyksiä. Kun Paju menee kouluun, Opossumi piiloutuu reppuun ja piileskelee pulpetissa.

Pajun ja Opossumin kohtaaminen koulussa

Ei voi olla totta! Hän sulkee kannen nopeasti. Nielaisee ja raottaa kantta uudestaan tarkistaakseen, näkikö oikein. Kyllä!

Pulpetissa vilkkuvat Opossumin tutut pippurisilmät ja vaaleanpunainen

nenänpää. Opossumi huiskauttaa Pajulle paljaalla käpälällään ja kuiskaa:

  • Moi! Tai siis hai, niin kuin meillä Australiassa sanotaan. As you know!

  Opossumi haluaa oppia lukemaan ja kirjoittamaan, sillä se on laulaja. Se tekee itse biisin sanoja ja esittää niitä. Tässä Johanna Venho pääsee käyttämään runoilijan lahjojaan. Opossumin räpit ovat iskeviä. Se valloittaa juhlayleisön kerran toisensa jälkeen. Siltä suorastaan tilataan biisi koulun syysjuhlaan, kylpylän karaokeiltaan ja häihin. Opossumin suhde eläimiin on ongelmallinen. Se ilmoittaa olevansa eläinallerginen. Se ei voi sietää koiria eikä kissoja. Perheeseen otetaan Ronja-koira, jonka lähellä Opossumi ei voi aluksi olla vaan joutuu pakoilemaan.

Johanna Venho. 2017. Opossumi repussa. Kuvittanut Emmi Jormalainen. WSOY. 127 s.

Johanna Venho. 2019. Opossumi ja sata tykkäystä. Kuvittanut Emmi Jormalainen. WSOY. 172 s.

Johanna Venho. 2020. Opossumi ja pompottava sydän. Kuvittanut Emmi Jormalainen. WSOY. 109 s.