Mauno Koiviston Venäjän idea julkaistaan uudelleen

Tammi julkaisee presidentti Mauno Koiviston tietokirjan Venäjän idea uusintapainoksena kesäkuussa 2022. Alun perin teos on julkaistu vuonna 2001. Venäjän historiaa ja venäläistä ajattelua käsittelevä tietokirja ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa myös äänikirjana ja e-kirjana.

Mauno Koivisto tarkastelee teoksessaan Venäjän idea naapurimaatamme suomalaisin silmin. Edesmenneen presidentin pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka ilmenee historian tapahtumissa ja vaikuttaa maan tulevaisuuden valintoihin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 kirja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Koivisto käy kirjassaan läpi suomalaisen lukijan kannalta keskeiset Venäjän historian vaiheet ja etsii Venäjän ja venäläisyyden ydintä. Mitä merkitsi, kun Moskova julistautui kolmanneksi Roomaksi, ja miten Moskovasta kasvoi imperiumi? Mikä merkitys Suomen itsenäisyydelle oli sillä, että Venäjä oli imperiumi?

Venäjän idea kertaa Venäjän poliittisen historian, mutta se on myös johdatus venäläiseen aatehistoriaan. Ortodoksisuus, slaavilaisuus ja sosialismi yhdistyvät kirjassa osaksi venäläistä aateperintöä.

Mauno Koivisto (1923–2017) toimi Suomen tasavallan presidenttinä kaksi perättäistä kautta 1982–1994. Pääministeri Koivisto oli vuosina 1968–1970 ja 1979–1982. Venäjän tutkimus oli hänelle monikymmenvuotinen harrastus ja työ. Koivisto aloitti venäjän opiskelun jo 1950-luvulla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.