Lasten havaitseminen liikenteessä haaste autoilijoille

Kauko Vanajas

Koulujen alettua nostan tutun teeman ja vanhempien ainaisen huolenaiheen lasten turvallisesta koulumatkasta esille. Aihe on jokavuotinen varsinkin pienimpien koululaisten kohdalla ja vasta vanhempien ollessa varmoja että pienokainen suoriutuu koulumatkasta hyvin lakkaa jännitys ja helpotuksesta voidaan vihdoin huokaista.

Kymmenisen vuotta sitten Uudellamaalla toteutettiin suojatiepäivystys satojen vapaaehtoisten turvatessa pienten lasten koulumatkan muistuttamalla autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia koulujen läheisyydessä. Kampanjointia tarvitaan edelleen, sillä noin kaksi kolmesta autoilijasta kokee lapset huonoimmin liikenteessä erottuvaksi ryhmäksi osoitti if vakuutusyhtiön taannoinen tutkimus.

Myös autoilijoiden liikennekurissa on parantamisen varaa. Autoilijoiden on kiinnitettävä erityishuomiota pieniin kulkijoihin, joiden havaitseminen voi olla haastavaa ja käytös arvaamatonta. Suurin osa autoilijoista pitää jalan tai polkupyörällä liikkuvia lapsia haastavimmaksi liikenteessä havaittavaksi ryhmäksi. Aikuisia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä vaikeimmin havaittavina pitää 23 prosenttia.

Ei pysähdytä suojatien edessä

Joka neljäs autoilija ei pysähdy aina suojatien edessä, vaikka viereisellä samansuuntaisella kaistalla oleva auto olisi pysähtynyt. Alle 23-vuotiaista autoilijoista lähes joka toinen ilmoittaa jatkavansa matkaa pysähtymättä suojatien yli. Tieliikennelain mukaan pysähtyminen suojatien eteen on pakollista, jos viereisen kaistan auto on pysähtynyt eikä autojen väliin jää vapaata kaistaa tai suojakoroketta.

– Autoilijoiden asenteet näkyvät valitettavasti myös liikennevahinkotilastoissa. Kolme neljästä lapsille jalankulkijana sattuvasta liikenneonnettomuudesta tapahtuu tietä ylittäessä. Moni näistä vahingoista olisi estettävissä, jos autoilijat hidastaisivat vauhtia ja kiinnittäisivät huolellisemmin huomiota pieniin tiellä liikkujiin. Suojatiepäivystäjä on huutomerkki tienylityspaikassa. Liikenneturvan sivustolla on oivallisia neuvoja animaatioineen ja värityskuvineen otsakkeen opetusmateriaalit alla. Koulut ovat tietysti jo alkaneet mutta samat ongelmat ovat edessä taas ensi vuonna ja ainahan on hyvä teroittaa lapsille kertausluontoisestikin liikenteen vaaroista.

Kauko Vanajas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.