Laahus – kasvutarina keskellä nuijasotaa

Paula Havaste (Kuva: Marek Sabogal)

Historiallisista romaaneistaan tunnettu Paula Havaste kuvaa suosituissa historiallisissa romaaneissaan eri aikakausien arkea ja naiskohtaloita. Uutuusromaani Laahus sijoittuu nuijasodan kiihkeisiin kuukausiin vuoden vaihteessa 1596–1597. Se kertoo nuoren Reetan kasvutarinan kaltoin kohdellusta pikkupiiasta kapinaan nousevaksi nuoreksi naiseksi. 

Ruokaa ei enää riitä kotona kaikille, ja Reeta lähetetään pikkupiiaksi. Äiti varoittelee, mutta Reeta ei voi estää pahaa tapahtumasta, kun kauppiaan perheen miesväki kohtelee piikojaan kaltoin. Reeta palaa kotiin pilattuna tyttönä. Tulevaisuus näyttäytyy synkeänä, mutta rohkeus ajaa Reetan kohti uutta alkua. Nuijasodan arvaamattomissa käänteissä Reeta löytää voimaa puolustaa itseään ja muita, ja huolimatta pakkasesta ja nälästä hänen tielleen osuu yllättäen myös onnenpalasia.

Paula Havasteen historiallisten romaanien pääosissa ovat yleensä olleet osaavat ja pärjäävät naiset. Yksi Laahus-romaanin keskeisistä henkilöistä on kuitenkin kapinajohtaja Jaakko Ilkka. Havaste kertoi kiinnostuneensa Ilkasta saatuaan tietää olevansa itse suoraan alenevassa polvessa Jaakko Ilkan jälkeläinen.

”Meitä Jaakko Ilkan jälkeläisiä on paljon, ja se tuntuu hienolta. Ajattelen, että sisukkaasta itsenäisyystaistelun hengestä on jäänyt hänen jäljiltään merkkejä suomalaiseen yhteiskuntaan. Ehkä kaukainen sukulaisuutemme sai minut myös suhtautumaan Ilkkaan lempeästi. En halunnut kuvata häntä vain väkivaltaisena taistelijana, vaan kerron, kuinka hurmaavakin hän olisi voinut olla.”

Paula Havaste
Filosofian tohtori Paula Havaste (s. 1962) on kirjoittanut suosittuja historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Hän työskentelee Heurekassa ja viettää kesänsä Saarenmaalla. Laahus on Nuijasota-sarjan ensimmäinen romaani.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.