Koomikko Michael McIntyre nauraa omille jutuilleen

Michael McIntyre on ollut jo vuosia Britannian suosituimpia koomikoita. Televisio on työllistänyt miestä viimeiset kymmenen vuotta, mutta McIntyren suurin intohimo on tehdä stand up -komediaa liveyleisön edessä. Ystävällisyydellään, hyväntuulisuudellaan ja siistillä kielenkäytöllään hän poikkeaa useimmista rääväsuisemmista stand up -kollegoistaan.

Viihdemaailma on ollut tuttu 45-vuotiaalle McIntyrelle jo lapsesta saakka. Hänen isänsä Thomas Cameron McIntyre oli myös koomikko ja käsikirjoittaja, joka tunnettiin nimellä Ray Cameron. Isä kuoli Michaelin ollessa 17-vuotias. McIntyre on kertonut kuulleensa, että hänen isänsä oli hyvin hauska mies, mutta ei itse tuntenut tätä puolta isästään lainkaan, eikä isä ehtinyt koskaan tietää poikansa kyvyistä samalla alalla. McIntyreä luullaan usein yläluokkaiseksi tai rikkaan perheen pojaksi, mutta perheellä vain sattui menemään taloudellisesti hyvin Michaelin kouluaikana, joten hän kävi koulua, jossa useimmat olivat varakkaista ja hienoista perheistä. Lontoolaissyntyinen McIntyre on itse asiassa maahanmuuttajien lapsi, sillä hänen isänsä oli kanadalainen ja äitinsä Kati on unkarilainen. McIntyrellä on tänä päivänäkin myös Kanadan kansalaisuus.

Elämä näyttäytyi jo lapsena Michaelille pieninä hauskoina asioina. Tästä johtuu hänen omalaatuinen tapansa hihitellä esiintyessään. Komedian hän sanoo tarjoavan pakotien tosielämän ankeudesta. Nuorempana Michael McIntyre eli vaikeita aikoja. Hän ajautui pahoihin velkoihin, eikä hän ollut pidetty koomikkopiireissä. Hänellä oli tapana syyttää muita siitä, että ei menestynyt. Myöhemmin McIntyre on sanonut tajunneensa, että hän ei ollut vielä tuolloin erityisen hyvä koomikko. ”Mutta heti kun tulin hyväksi niin aloin menestyä melko nopeasti”, hän muisteli. ”Tein keikkoja joka ikinen ilta maksettiinpa niistä tai ei. Vuoden kuluttua olin jo Royal Variety Show’ssa ja muuta ei tarvittukaan.” Royal Variety Show on perinteinen vuosittainen hyväntekeväisyysgaala, jossa mukana olemista pidetään viihdetaiteilijan unelmien täyttymyksenä. McIntyre pyydettiin mukaan myös myöhemmin. 34-vuotias McIntyre oli kaikkien aikojen nuorin koomikko, joka on saanut isännöidä gaalan.

Michael McIntyre on tuttu monesta televisio-ohjelmasta.

Menestyksestä riippumatta Michael McIntyre on aina tuntenut olevansa hiukan ulkopuolinen. Hän sanoo, ettei ole koskaan tuntenut kuuluvansa mihinkään, eikä hän tiedä, millaista on kuulua kaveriporukkaan. Yhteyttä ei ole löytynyt myöskään muihin koomikoihin. McIntyre luonnehtii olleensa ennen uraansa yksinäinen ja kiinni vain omissa ajatuksissaan, joihin hän sanoo itse olleensa aina hyvin mielistynyt . McIntyre tietää, että muut stand up -koomikot kertovat hänestä vitsejä, mutta hän toivoisi niiden olevien hauskoja, ei ilkeitä. Tietynlainen ”epäcoolius” on aina ollut tyypillistä Michael McIntyrelle: Aikoinaan hän uskoi menevänsä BBC:lle tekemään haastatteluohjelmaa, joka olisi trendikäs myöhäisillan kulttiohjelma, mutta muut sanoivat, että ”ei Michael, sinun juttusi tulee teeaikaan, sinä et ole cool”.

Televisiossa McIntyre vieraili ensin suositussa Live at the Apollo- ohjelmassa, johon koottiin maan kiinnostavimpia koomikoita esittämään juttujaan. Hänen ensiesiintymisensä sarjassa oli vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai oman sarjansa Michael McIntyre’s Comedy Roadshow. Viimeiset viisi vuotta hän on viihdyttänyt lauantai-illan ohjelmallaan Michael McIntyre’s Big Show, joka on tunnettu erilaisista kekseliäistä osioistaan, joissa tehdään pilaa aika railakkaastikin, mutta niin hyvässä hengessä, että naurun kohteetkin nauravat muiden mukana. Joskus kohteena on yleisön jäseniä ja joskus julkisuuden henkilöitä kuten Send to all -osioissa, jossa McIntyre lähettää vieraana olevan julkkiksen puhelimesta hullunkurisia tekstiviestejä. Katkelmia ohjelmista voi nähdä YouTubesta.

McIntyren omat stand up -kiertueet ovat olleet menestyksiä. Ensimmäisen hän teki vuonna 2009 ja se keräsi katsomoihin yhteensä puoli miljoonaa ihmistä. Vuoden 2012 kiertueella oli yli 700 000 katsojaa ja hän esiintyi Lontoon O2-areenalla peräti kymmenenä iltana. Kiertue teki hänestä vuoden maailman parhaiten ansainneen koomikon. Vuonna 2018 McIntyre ohitti Take That -poikabändin O2- areenan menestyneimpänä esiintyjänä. McIntyrelle ”maailman paras tunne on, kun olen kirjoittanut vitsin ja kerron sen 15 000 ihmiselle, jotka nauravat katketakseen. Joskus kerron lavalla omasta elämästäni ja kukaan ei naura, mutta täytyy vain uskoa omaan juttuunsa ja toivoa, että ihmiset nauraisivat. Aiemmin pelkäsin, että jos olen oma itseni, eikä kukaan pidä minua hauskana niin minulla ei ole mitään minne mennä.”

Michael McIntyre keikalla Soho-teatterissa Lontoossa

Michael McIntyre asuu perheensä kanssa Hampsteadissa, Lontoon ulkopuolella. Hänen puolisonsa Kitty on aromaterapeutti ja parilla on kaksi poikaa. Vaimolla ei ole McIntyren mukaan syytä olla mustasukkainen, sillä vaikka naisten sanotaan pitävän hauskoja ja menestyneitä miehiä seksikkäinä niin tämä puuttuu täysin McIntyrestä: ”En ole seksikästä tyyppiä, vaan enemmän niitä, joiden kanssa halutaan jutella teekupposen ääressä.”

McIntyre on hyvin brittiläinen koomikko ja hän on sanonut, ettei tule ikinä valloittamaan Amerikan markkinoita. Tämän vuoden elokuussa tosin ilmoitettiin, että McIntyre juontaa myös yhdysvaltalaisen version The Wheel -sarjasta, jota hän on juontanut Englannissa viime vuodesta lähtien. Varsinaisesti McIntyre ei havittele uusia aluevalloituksia: ”Minulla ei ole mitään halua näytellä, koska en osaa näytellä. En halua talk show’ta tai olla televisiossa joka päivä. Se ei ole minun alaani. Haluan seistä ihmisten edessä ja saada heidät nauramaan ja kokeilla miten pitkälle pääsen siinä. Pitää olla realistinen. Kaikki eivät pidä minusta ja niinpä keskityn niihin, jotka pitävät.”