Jaguar I-PACE suoritti Everesting- haasteen yhdellä latauksella

Täyssähköinen Jaguar I-PACE suoritti ”Everesting haasteen” kiiveten 8 848 metriä – Mount Everestin korkeus – yhdellä latauksella. Suorituskykyinen SUV suoritti 16,2 nousua Iso-Britannian korkeimmalla päällystetyllä tiellä – Great Dun Fellillä – keräten 547 vertikaalimetriä jokaisella nousulla. I-PACEn älykäs regeneroiva jarrutus, joka on kehitetty Jaguar Racing- tiimin opein Formula E-sarjasta – keräsi ajon aikana virtaa noin 93,3 kilometriksi. Maailmanluokan suorituskykyä: palkintoja voittaneen I-PACEn ratissa oli Iso-Britannian olympiaurheilija ja pyöräilyn maailmanmestari Elinor Barker. Everesting-haasteessa pyöräilijät keräävät vertikaalimetrejä Mount Everesting korkeuden verran. Haaste keräsi paljon suosiota pyöräilijöiden parissa viime vuonna. Valmiina matkaan: I-PACEn akusto ja matkustamo esilämmitettiin ennen haastetta mukavuuden ja kantaman optimoimiseksi. Huipulla ilman lämpötila oli alle 2°C.

 

Jaguar I-PACEa eivät jyrkät nousut, mutkaiset tiet ja lähelle nollaa hipova lämpötila haitanneet kun se suoritti onnistuneesti Everesting-haasteen haasteen yhdellä latauksella Iso-Britannian korkeimmalla päällytetyllä tiellä Great Dun Fell-vuorella Cumbriassa. Ratin takana haasteessa oli olympiapyöräilijä ja pyöräilyn maailmanmestari Elinor Barker. Everesting-haasteen totetus on yksinkertainen mutta haastava: Kerää vertikaalimetrejä Mount Everesting verran – 8 848 metriä. Kyse on siis pystysuoraan mitatuista nousumetreistä. Haaste keräsi paljon suosiota korona-pandemian aikana pyöräilijöiden joukossa.

Great Dun Fell, joka tunnetaan pyöräilijöiden joukossa nimellä ”Britain’s Mont Ventoux” referenssinä Tour de Francen haastavaa alppiosuuteen, on Iso-Britannian jyrkin päällystetty tie. Kaartuvat mutkat ja jopa 20% nousut määrittelevät tätä kapeaa asfalttinauhaa, joka kiipeää 547 vertikaalimetriä kiivetessään koko korkeuteensä 848m. Elinor Barker suoritti 16,2 kertaa 5,8kilometrin nousun ja kerrytti yhteensä noin 60% lisäenergiaa nousujen ja laskujen aikana. Haasteen aikana ajoa autolle kertyi 199,6 kilometriä, joista 12,9 kilometriä oli siirtymistä aloituspaikalle. Haasteen jälkeen I-PACEn akustossa oli vielä 31% virtaa jäljellä.

Energiatehokkaan Everesting- haasteen suorittamisen tae on I-PACEn regeneroiva jarrutusjärjestelmä, joka on rakennettu käyttäen Jaguar Racing- timin oppeja Formula E-sarjasta. ”Regen” on tärkeä komponentti menestyksen rakentamiseen kilparadoilla. Formula E-auto I-TYPE 5 tuottaa keskimäärin noin 30% lisää energiaa regeneroinnin avulla yhdessä kilpailussa. Ilman tätä auto ei pääsisi maaliviivalle asti.

Elinor Barker:” Seurasin kiinnostuneena kuin pyöräilijät suorittivat Everesting haasteita lock down-tilan aikana. Huolimatta ammattilaispyöräilytaustastasi, haaste on kestävyyden kannalta todella kova. Olin hyvin iloinen, että pääsin itse suorittamaan sen I-PACEn ratin takana. Kuin kuulin, että Jaguar Racing -tiimin kuljettajat joutuvat yleensä luomaan regeneroimalla 30% I-TYPE-autojensa virrasta Formula E-kisoissa, kilpailuluonteeni heräsi. Luonnollisesti halusin saavuttaa tuon luvun! Olen iloinen, että löin tuon luvun laudalta nauttiessani I-PACEn mukavuudesta, hilijaisesta voimasta sekä ajosta yhdellä polkimella.” Ajon aikana Ellinorin apuna oli Jaguar Racing – ja I-PACE-tiimien insinöörejä, jotka tarkkailivat auton suoritusta.

Jack Lambert, Jaguar Racing- tiimin insinööri:” I-PACEen rakennettu kehittynyt regeneroiva jarrutusjärjestelmä on merkittyvä ominaisuus I-PACEn ajokokemuksen luomisessa. Formula E:n opit kilparadoilta takaavat, että I-PACEn asiakkaat nauttivat kantaman optimoinnin hedelmistä. Renegeroiva jarrutus tarjoaa myös jopa 0,4g:n jarrutusvoiman, joten Elinorin ei tarvinnut käyttää perinteisiä kitkaan perustuvia jarruja kuin 2 tai kolme kertaa jokaisen nousun aikana.” Haasteen valmisteluissa, Jaguar I-PACE esilämmitettiin Jaguarin Remote App-toiminnon avulla. Auton ollessa kiinni latauspisteessä, esilämmitys automaattisesti lämmittää tai viilentää akuston optimaaliseen lämpötilaan ja tasaa matkustamon lämpötilan haluttuun käyttäen latauspisteen energiaa. Käyttämällä latauspisteen energiaa esilämmitykseen auton kantama voidaan optimoida, erityisesti kylmällä säällä.

Toinen ominaisuus, joka parantaa I-PACEn tehokkuutta on Smart Climate-toiminto, joka päättelee turvavöihin asennettujen tunnistimien avulla kuinka monta matkustajaa autossa on ja lämmittää tai viilentää vain tarvittavat osiot matkustamosta optimoiden näin mukavuuden ja energian kulutuksen. Jaguar I-PACE tarjoaa erinomaista suorituskykyä. Auto kiihtyy 0-100km/h 4,8 sekunnissa ja sen WLTPN:n mukainen kantama yhdellä latauksella on 470 kilometriä. Pitkien matkojen aikana latauspaikkojen löytäminen on tehty helpoksi, sillä I-PACEn Pivi Pro-navigaatiojärjestelmä näyttää lähellä sijaitsevat latauspisteet muutamalla ruudun kosketuksella. Jo 15 minuutissa 100kW DC-latauksesta auto lataa virtaa 127 kilometrin ajomatkaan ja 50kW DC-latauksessa 63 kilometriin (WLTP:n arvojen mukaan laskettu) matkalle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.