Vesistön terveystarkastuksia suoritetaan Uudellamaalla

Näytepullot valmiina kuljetukseen.

Uudenmaan vesistöistä otetaan nyt talvinäytteitä veden laadun ja happitilanteen tutkimiseksi. Näytteiden avulla saadaan arvokasta tietoa vesistöjen tilasta ja mahdollisista muutoksista.

Ely-keskuksen ohjelmassa on tänä talvena 41 järveä ja 32 rannikon paikkaa.

Näytteitä otetaan muun muasta Tuusulanjärveltä, Lapinjärveltä ja Lohjan Puujärveltä sekä rannikolla Loviisasta Raaseporiin.

Näytteet otetaan jään päältä avannosta näytteenottimen avulla, laitetaan pulloihin ja kuljetetaan laboratorioon analysoitavaksi.

Näytteet ottaa Eurofins-yhtiö.

– Vesinäytteet toimivat ikään kuin vesistön terveystarkastuksena. Tulokset antavat tietoa siitä, onko vesistö hyvässä tilassa, kertoo Uudenmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Jaana Marttila tiedotteessa.

– Esimerkiksi huono happitilanne vaikuttaa kalojen elinolosuhteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan kalakuolemia. Vertaamalla nyt saatuja tuloksia aiempiin näytteisiin voidaan havaita muutoksia vesistön tilassa ja tarvittaessa suunnitella toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi, Marttila jatkaa.

Lumisade, pakkanen ja jään kantavuus tuovat omat haasteensa talvityölle.

Merellä jäätilanne vaihtelee läpi talven, eikä näytteitä aina saada otettua. Järvillä on tänä talvena runsaasti jäätä, jopa yli 50 senttimetriä, mikä helpottaa näytteiden ottamista.

Vesinäytteitä otetaan kaikkina vuodenaikoina.

– Kesällä näytteet on helpompaa ottaa, mutta talven tilanne on mielenkiintoisempi. Jään alta saa tietoa vain vesinäytteiden avulla, Jaana Marttila kertoo.

Jäähän tehdään avanto kairan avulla.
Vesinäytteenotin lasketaan avannosta veteen halutulle syvyydelle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.