Tuusulan uusi lukio ja kulttuuritalo Monio sai Puupalkinnon 2023

Sisäkuva Moniosta.

Tuusulan kunnan uusi lukio ja kulttuuritalo Monio on saanut vuoden Puupalkinnon 2.11.2023 Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa.

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Palkinnon myöntää Puuinfo Oy.

Monio on ensimmäinen kolmekerroksinen hirsikoulu ja yksi isoimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa. Rakennuksen koko on 8 773 bruttoneliömetriä ja 8 116 kerrosneliömetriä. Investointikustannukset olivat 33,2 miljoonaa euroa.

Rakennuksen julkisivut ovat hirttä ja katto sinkittyä peltiä. Pihan puoleisissa sisäänkäyntikatoksissa on tiiliverhous. Välipohjat, pilarit ja vesikattorakenne on tehty puusta, mikä tekee rakennuksesta pitkälti puurakenteisen.

Monion rakentamiseen käytettiin 25 kilometriä mäntyä, mikä tarkoittaa noin 4000 puuyksilöä.

− Rakennuksen arkkitehtuuri heijastaa ympäröivän entisen varuskunta-alueen ryhdikästä henkeä sekä sen historiallisten rakennusten ominaispiirteitä massoittelunsa, julkisivujensa, materiaaliensa sekä sisätilansa kautta. Hirsirakentamisella on Tuusulassa pitkät perinteet. Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja yhteiskehittäminen oli tärkeässä roolissa: uudenlaista oppimisympäristöä ovat oppimisalueet ja ne kokoava upea aula korkeine sisäkatutiloineen, kertoo kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén tiedotteessa.

Monion rakennutti Tuusulan kunta. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi AOR Arkkitehdit Oy ja rakennesuunnittelusta A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Pääurakoitsijana hankkeessa oli Lujatalo Oy.

Syksyllä 2022 Monion työmaa palkittiin Rakennuslehden Vuoden työmaa 2022 -palkinnolla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.