Sarvikallion virkistysalueen avajaiset Taiteiden Yönä 9.8.2019

Uudistetun Sarvikallion virkistysalueen avajaisia vietetään näköalapaikalla Tuusulan Taiteiden Yönä 9.8.2019 kello 18. Tilaisuudessa kuullaan musiikkia, muutama puheenvuoro ja tarjolla on kunnan ruokapalveluiden loppukesän marjoista valmistamaa Tuusula-mehua. Näköalapaikalle on opasteet virkistysalueen pysäköintialueelta Sarvikalliontieltä.

Tuusulanjärven länsipuolella sijaitsevalle virkistysalueelle on valmistunut uusia polkureittejä, taukopaikkoja, laituri ja portaat alas rantaan Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen, Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen yhteistyönä.

– Olen erittäin tyytyväinen ja iloinen toteutukseen ja erinomaisesti sujuneeseen yhteistyöhön. Rakenteita toteuttaessa ja polkureittejä viimeistellessä olemme nähneet, miten erilaiset käyttäjäryhmät ovat ottaneet aktiivisesti uudet reitit omikseen – niille on ollut selvästi tarvetta. Lisäksi on ollut todellinen ilo saada käyttäjiltä suoraan yksinomaan positiivista palautetta kehittämistoimista., toteaa Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Tapio Lepikkö.

Avajaisten ohjelma kello 18.00

– Musiikkia, Marsalkan hopeatorvet, trumpetisti Aarni Hyökki

– Avauspuheenvuoro, toiminnanjohtaja Tapio Lepikkö, Uudenmaan virkistysalueyhdistys

– Kunnan puheenvuoro, apulaispormestari Mika Mäki-Kuhna, Tuusulan kunta

– Musiikkia, Tääl yksinäni laulelen ja Finlandia, trumpetisti Aarni Hyökki

Sarvikallion luonto on inspiroinut taiteilijoita aina ja se on ikuistettu lukuisiin maalauksiin. Taiteiden Yönä Sarvikallion maisema toimii valoteoksen pohjakankaana: Hannes Niemisen ja Pekka Korven valoteos MaisemaVALOkuvia Sarvikalliolla näkyy illan ja yön hämärässä järven itärannoilta ja Rantatieltä. Teos on näkyvillä yöllä yhteen asti. Se näkyy esimerkiksi Rantatieltä Lottamuseon kohdalta, Halosenniemestä, Onnelasta ja Fjällbon rannasta. Myös Gustavelundin rannasta ja kirkkorannasta näkyy siivu Sarvikalliota.

Sarvikallion kehittäminen jatkuu

Sarvikallion virkistysalue on kunnan omistama maa-alue, joka on vuokrattu Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle 40 vuoden vuokrasopimuksella. Tavoitteena on ollut kehittää Sarvikallion aluetta monipuolisemmaksi, vetovoimaisemmaksi ja useammalle käyttäjäryhmälle soveltuvaksi ulkoilukohteeksi. Sarvikallion virkistysalueen kehittämissuunnitelma laadittiin tiiviissä yhteistyössä paikallisten yhdistysten, kuntalaisten ja lähialueen asukkaiden kanssa.

Sarvikallion reittien ja palveluvarustuksen suunnittelusta vastasi Uudenmaan virkistysalueyhdistys yhteistyössä Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa. Polkureittien pohjatöiden urakoinnista vastasi Rainset Oy ja reittien maatöiden viimeistelyn teki Uudenmaan virkistysalueyhdistys.

Kehittämissuunnitelman toteutuksessa otettiin huomioon mm. luonnon monimuotoisuus, alueen kulttuurihistoria, käyttäjäprofiilit, matkailun tarpeita sekä virkistysalueen ominaispiirteitä. Alueelle tullaan jatkossakin rauhoittumaan, nauttimaan kulttuurimaisemasta, oppimaan uutta ja kokemaan luonto ja metsä kaikkina vuodenaikoina.

Sarvikallion näköalaa. Kuva: Tuusulan kunta