Kansainvälinen posetiivifestivaali Tuusulassa 17.-19.7.2018

]Posetiivit raikaavat heinäkuun Tuusula-viikolla. Kuuden maan posetiivarit tuovat heinäkuussa Tuusulaan tuulahduksen menneisyydestä mekaanisten soittopelien kultaudelta. Samalla kesän kansainvälinen posetiivifestivaali esittelee posetiivinsoittajien elävää perinnettä pohjoisessa Euroopassa ja ajan myötä harvinaisiksi käyneitä soittimia.

Suomen posetiivarit ry jatkaa monivuotista kansainvälisten tapahtumien perinnettä osana Tuusula-viikkoa. Soittoa ja konsertteja riittää kolmelle päivällä 17.-19.7.2018. Tapahtumat keskittyvät etenkin Hyrylään ja keskiviikolle 18.7., esimerkkeinä iltapäivän pääkonsertti ja illan klassisen musiikin kirkkokonsertti. Yleisölle tapahtuma tarjoaa uusien tai jo tuttujen sävelmien posetiivisovitusten lisäksi koristeellisten soitinten silmänruokaa. Osa tilaisuuksista saa ympäristökseen tuusulalaisen kulttuurimaiseman. Perinteisesti kaikki tapahtumat ovat pääsymaksuttomia.

Harrastajakunnat Pohjoismaissa ovat pienet, joten kokoontumiset paitsi tuovat iloa festivaalipaikkakunnille myös tarjoavat tilaisuuden rajoja ylittävään kanssakäymiseen.

Esiintyjiä on tulossa Suomen lisäksi viidestä maasta. Kaukaisin vieras on japanilainen Shibaraku Asakusa. Hän on ammattiposetiivari, joka esiintyy etenkin tokiolaisten katutaiteilijoiden kanssa, ja jonka ohjelmistossa on mm. japaniksi laulettuja ranskalaisia chansoneja.
Tanskalainen Niels Holmsteen sovittaa jatkuvasti musiikkia eri kokoisille posetiiveille. Norjalainen Ole Vestergaard on klovni ja posetiivari, jolle soitin on osa hänen ohjelmistoaan. Virolainen Ingrid Kalev on maansa ainoa yksityinen posetiivin omistaja ja esiintyy laulajaystävänsä Elisabeth Uudevaldin kanssa. Ruotsalainen Jan-Evert Olbrink on satavuotiaine soittimineen Tukholman tunnetuin posetiivari.
Virolainen klovni Sem Fatkin on Moskovan suuren sirkuksen kasvatti ja akrobaattina yksi entisen Neuvostoliiton sirkustaiteen ”vientituotteista”.

Suomesta mukana ovat mukana mm. Harri Karvonen, Markku Karvonen, Tuula Lievonen, Seppo Lonnakko, Matti Paulus, Veijo Pesonen, Markku Savijärvi ja Kalevi Suojanen.

Festivaaliohjelma:
Tiistai 17.7.
11.00 Posetiivit soivat Jokelan keskustassa
15.00 Lastenkonsertti Kellokoskella Kinuskilla -kahvilan pihassa ja kahvilassa 19.00 Klubi-ilta Krapin Mankeli -ravintolassa Keskiviikko 18.7. Posetiivi soi Hotelli Krapin aamiaisella
11.00 Lämmittelykonsertti Hyrylän toripaviljongilla
12.30 Esitelmä ”Merkillinen Mirtelli” Taidekeskus Kasarmilla 14.00 Pääkonsertti Krapin puistossa, sateen sattuessa Krapin pajalla 18.00 Klassisen musiikin konsertti Tuusulan kirkossa
20.00 Posetiivinen sirkusklubi Krapin pajalla Torstai 19.7.
10.00 Konsertti Ainolan kahvila Auliksen nurmikolla, mm. Jean Sibeliuksen musiikkia 12.30 Päätöskonsertti Halosenniemen puutarhassa.

Festivaalin historiaesitelmä paljastaa kuka oli laajalti Uudellamaalla muistettu salaperäinen italialaisposetiivari, josta käytettiin lempinimiä Passar bra, Vallan hyvä, Aleksanteri, Jeeramont ja Vaalmont.
Vaikka hän oli Suomessa lajinsa viimeinen, soittajan todellinen henkilöllisyys jäi kaikkialla arvoitukseksi. Festivaalin aikana on myynnissä Suomen posetiivarit ry:n historiasarjan toinen julkaisu, Uuttamaata ja Etelä-Hämettä kiertäneestä posetiivari Alessandro Mirtellistä kertova kirjanen Merkillinen Mirtelli.

Festivaalin järjestää Suomen posetiivarit ry, pääsponsoreina ovat Tuusulan kunta, Hotelli Krapi, Krapin paja, Tuusulan seurakunta, LähiTapiola Pääkaupunkiseutu ja Ruosniemen panimo. Ruosniemen panimo valmistaa festivaalia varten pienen erän jo myyntiin tullutta Posetiivari-olutta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.