Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesän monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta ­– epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Yksi yleisimmistä kesän lisääntyvistä vatsaoireista on refluksioireiden lisääntyminen. Refluksissa hapanta mahalaukun sisältöä nousee aina kurkunpään tasolle asti. Oireina on polttavaa sekä epämiellyttävää kipua ylävatsalla ruokailun jälkeen, mahdollisesti myös vatsan turvottelua ja lisääntynyttä röyhtäily-taipumusta. Rasvainen ruoka hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja altistaa näin pidempiaikaiselle mahan sisällön nousulle ruokatorveen. Myös ylensyöminen altistaa refluksioireille – kesäherkkuja syödessä tuleekin muistaa kohtuus.

Refluksivaivoissa on syytä välttää makuuasentoa, ja pyrkiä olemaan mahdollisimman paljon pystyasennossa. Apteekin käsikauppavalmisteista saa helpotusta refluksioireisiin, mutta on hyvä muistaa, että valmisteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Myös ateriakokoa ja sen sisältämän rasvan määrää kannattaa vähentää. Mikäli refluksioireet eivät pysy poissa tai palaavat lääkityksen lopettamisen jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin jatkoselvityksiä varten. Myös mikäli oireet ilmaantuvat uutena yli 55-vuotiaalle, on tähystystutkimus aina aiheellinen.

Rasvamaksa voi syntyä jo muutamassa viikossa

Kesäterassilla kannattaa muistaa myös alkoholittomat juomat. Suomalaisten alkoholinkulutus lisääntyy perinteisesti kesäkuukausina. Oman alkoholikulutuksen kertamääräisen ja viikkotason kulutuksen seuraaminen kannattaa. Pitkään käytettynä jo kolme annosta alkoholia päivässä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai neljä senttilitraa viinaa. Naisilla seitsemän annosta ja miehillä 14 annosta viikossa lisää maksavaurion riskiä jo kohtalaisesti – naisen maksa on kaksi kertaa herkempi vaurioitumaan kuin miesten maksa.

Rasvamaksa on tila, jossa maksasoluihin kertyy liiallisen alkoholin käytön seurauksena rasvapisaroita. Rasvapisarat haittaavat maksan toimintaa ja tila saattaa edetä hoitamattomana rasvamaksatulehduksen kautta maksakirroosiin. Rasvamaksa saattaa syntyä jo muutaman viikon runsaan alkoholin käytön seurauksena.

Rasvamaksa on alkuvaiheessa oireeton. Pitkän ja runsaan alkoholin käytön jälkeen on suositeltavaa tarkastaa maksa-arvot laboratoriokokeilla. Tarvittaessa tilanne voidaan varmistaa vatsanpeitteiden läpi tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Alkoholirasvamaksan toteamisen jälkeen 2 – 6 viikon tauko alkoholin käytössä voi korjata maksan tilanteen täysin.

Ruokamyrkytyksen riski kasvaa kuumalla ilmalla

Kesäkuuman aikana riski nauttia pilaantunutta ruokaa kasvaa. Kun ruoka seisoo liian pitkään lämpimässä, mikrobimäärä voi nousta tasolle, joka aiheuttaa gastroenteriitin eli ruokamyrkytyksen. Ruokamyrkytyksen oireita ovat oksentelu, vesimäinen tai verensekainen ripuli, vatsakipu ja mahdollisesti kuume. Ruokamyrkytys ilmaantuu 1 – 2 vuorokauden, virusripuli 1 – 5 ja bakteeriripuli 3 – 10 vuorokauden kuluessa. Jos oireet eivät lopu itsestään vaan jatkuvat voimakkaina 2 – 3 päivää, on syytä harkita yhteydenottoa lääkäriin. Oireiden aikana tulee huolehtia riittävästä nesteiden saannista ja käyttää tarvittaessa apteekeista saatavaa korvausliuosta ripulin ja oksentelun aiheuttaman suolojen menetyksen korvaamiseksi.

Koko perheen ja lähipiirin on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja levosta oireiden ajan. Mikäli ripuli on runsasta, voidaan lyhytaikaisesti käyttää suolentoimintaa hidastavaa lääkitystä tai suolen veden eritystä estävää lääkitystä.

Akuutin, ei-verisen ripulin diagnostiikan kulmakivi on ulostetutkimus joko viljelynä tai nukleiinihappo-osoituksena. Verisen ripulin taustalla suomalaisilla on tavallisesti tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), vanhemmilla ihmisillä myös iskeeminen suolistotulehdus tai paksusuolen umpipussin tulehdus. Näissä tapauksissa tulee lääkäriin ottaa yhteyttä 1 – 2 vuorokauden kuluessa oireiden alusta.

Pidä vatsastasi huolta myös kesäaikana!

Asiantuntijana
Petri Mäkelä
sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.