Tarja Halonen avasi näyttelyn Keravalla: ”Rakkaat teokset ovat löytäneet kodin”

Taide- ja museokeskus Sinkassa on avautunut Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaa esittelevä näyttely. Näyttelyssä kuljetaan Veikko Vionojan maalaismaisemista Rafael Wardin ja muiden väristä voimansa ammentavien taiteilijoiden kautta Suomen rakastetuimpien graafikoiden koskettaviin kuviin. Aikajänne ulottuu Onni Ojan 1930-luvun piirroksista Esa RiipanHannu Hyrskeen ja Inari Krohnin tuoreisiin teoksiin.

Näyttelyn avasi presidentti Tarja Halonen, jonka mukaan ”Rolando Pieraccini ei ole vain suuri synnyinmaansa Italian taiteen ihailija ja keräilijä, vaan hänen rakkautensa kohde on myös suomalainen taide.”

Pieraccinin ensimmäisiin yhteistyökumppaneihin kuului Veikko Vionoja, jonka teoksia on Pieraccinin ansiosta päätynyt myös Uffizin gallerian kokoelmiin. Villa Cattanin hengetär ja monet muut Vionojan työt syntyivät Italian innoittamina. Vionojan lisäksi moni muukin suomalainen taiteilija on matkustanut Italiaan vedostamaan grafiikanlehtiään taitaviksi tunnettujen italialaisten ammattilaisten kanssa.

Näyttely on saanut nimekseen Kuvan kosketus. Museonjohtaja Arja Elovirran mukaan nimi viittaa taiteen kykyyn koskettaa, mutta sillä on toinenkin sisältö.

-Se viittaa grafiikan vedostusprosessiin, jossa laatalle tai muulle painopinnalle tehty kuva painuu paperille ja tekee kuvan näkyväksi.

Ei ole aivan sattuma, että näyttelyn avaajaksi valikoitui juuri presidentti Halonen. Lahjoitusidean siemen kylvettiin syksyllä 2016, kun presidentti vieraili Keravan taidemuseon ystävien 10-vuotisjuhlissa.

Kokoelmaa oli tarjottu muuallekin, mutta Keravalla asia eteni italialaiseen temperamenttiin sopivalla ripeydellä.

Presidentti Halonen viihtyi näyttelyssä pitkään ja kertoi, että hänen omilla seinillään on aika monen Pieraccini-kokoelmaan kuuluvan taiteilijan töitä. Hänestä Rolando ja Siv Pieraccinin rakkaat teokset ovat löytäneet hienon kodin Keravalta.

-Uskon, että Kerava tulee jatkossakin sekä maantieteellisen asemansa ja ennen kaikkea aidon innostuksensa johdosta olemaan huomionarvoinen osa suomalaista taide-elämää, Halonen sanoi avajaispuheensa päätteeksi.

Kuvan kosketus – Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, 13. 1. – 5. 5. 2019 Keravan taidemuseo.