Sinkan uusi näyttely vie taikuuden maailmaan

Taide- ja museokeskus Sinkassa Keravan keskustassa on avautunut uusi näyttely.

Maalauskoneestaan tunnetun Kalle Nion kokoamassa Taikaa! – Magic! -näyttelyssä on mukana 18 taikuuden ja kuvataiteen huipputekijää kymmenestä maasta.

Lisäksi viikonloppuisin museossa nähdään kokeellista live-taikuutta. Näyttely avautui sirkusmarkkinaviikonloppuna 9.9.2023 ja se on avoinna 7.1.2024 asti.

Sinkassa voi ihmetellä peili-illuusioita, mekaanisia taikakoneita, itsestään liikkuvia kasveja sekä tilassa leijailevaa muovikummitusta, jonka Ranskan kuuluisimpiin nykytaikureihin kuuluva Etienne Saglio on puhaltanut henkiin.

– Saglio on keskeinen tekijä Ranskan ”Magie Nouvelle”-liikkeessä, joka on nostanut taikuuden arvostusta ja tuonut sen Louvren kaltaisten arvostettujen kulttuuri-instituutioiden ohjelmistoihin., tiedottaa Sinkka.

Suomalaisista taiteilijoista mukana ovat muun muassa Hans Rosenström, Taneli Rautiainen ja Juhana Moisander, jonka uusin videoteos ”Sermon I” saa näyttelyssä ensi esityksensä. Teos pohjautuu klassiseen taikatemppuun, jossa taikuri rikkoo painovoiman lait ja alkaa leijumaan.

Lisäksi Sinkan näyttely kurkistaa elokuvan ja taikuuden yhteiseen historiaan.

Gregory Barsamianin kolmimetrinen kineettinen veistos on kuin jättimäinen zoetrooppi, jonka kolmiulotteiset patsaat luovat hämmästyttävän illuusion liikkeestä. Myös aikamme innovatiivisimpiin taikureihin kuuluvan, saksalaisen Tobias Dostalin teokset ammentavat voimansa liikkuvan kuvan historiasta.

Alkuaikojen elokuva oli taikurien luomus ja jo pelkästään kuvan liike ja yksinkertaiset erikoistehosteet olivat aikalaisten silmissä hetken aikaa taikuutta. Ensimmäiset elokuvien katsojat kokivat ihmeellisinä asioita, jotka nykykatsojille vaikuttavat tavanomaisilta.

– Nykyään uusin teknologia mahdollistaa harhakuvat ja illuusiot, jotka aiemmin eivät olisi olleet edes kuviteltavissa. Elämme jatkuvasti illuusioiden ympäröimiä, emme vain yleensä huomaa sitä, kerrotaan Sinkan tiedotteessa.

– Näyttely raottaa verhoa taikurien salaisuuksiin, ja muistuttaa kuinka helppoa meitä on hämätä. Ennen kaikkea se kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden nauttia taikuuden ja ihmeen tunteesta, jonka vaikuttava taide voi meissä herättää.

Näyttelyn toteuttamisen mahdollistaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataiteen kummimuseotoiminta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.