Ploggaus saapui Nurmijärvelle – täällä liikutaan ja pidetään huolta luonnosta

Kaisu Paulanto kerää tavallisella lenkillä pussillisen roskia.

Hyviä uutisia! Ploggaus eli roskajuoksu on rantautunut Nurmijärvelle. Kaisu Paulanto ja Leni Pispalan keväällä perustama Nurmijärvi Plogging -Facebook-ryhmässä on jäseniä, jotka lenkkeilevät ja keräävät roskia.

Plogging on lähtöisin Ruotsista. Ideana on, että juoksu- tai kävelylenkille napataan mukaan roskapussi, ja lenkkireitin varrelta kerätään lenkkeilyn ohessa roskia. Ploggaus onkin tehokas ekoliikuntamuoto, jolla saa vaihtelua normaaliin juoksulenkkiin. Samalla ympäristö kiittää, ja roskat siivonneelle tulee hyvä mieli.

”Roskia tulee lenkillä helposti pussillinen. Tyypillisiä löytöjä ovat pahvimukit, tölkit, pikaruoka-ateriakääreet, tupakka-askit ja nuuskapurkit. Joskus teen roskalenkin erikseen ja juoksen sitten normilenkin sen päälle, ja jos on oikein paljon roskia, käyn keräämässä ne vielä erikseen”, kertoo Paulanto roksajuoksukokemuksistaan.

Myös ex-nurmijärveläinen Ilkka Erkkilä huomasi pian ploggausharrastuksen aloittamisen jälkeen, että kyseessä on koukuttava ja tehokas hyötyliikuntamuoto, joka lähti liikkeelle siitä, että roskat kerättiin oman talon reviiriltä ohikulkiessa. Nykyisin Erkkilä ploggaa jopa neljästi viikossa muutaman tunnin lenkkejä.

”Saaliina on helposti jopa tuhat tumppia ja kaksi kassillista muita roskia”, Erkkilä kertoo.

Erikoiseimpiakin löytöjä saattaa lenkeillä tehdä, kuten kännyköitä, taskumatteja, avaamattomia viinipulloja, kolikoita, vaatteita, auton osia, sänkyjä, stereoita, sohvia…

”Roskien kerääminen on vähän kuin lukisi kirjaa – roskatkin kertovat tarinoita. Toivoisin kuitenkin, että jokainen huolehtisi omista roskistaan ja kierrättäisi ne asianmukaisesti”, Paulanto sanoo.

”Pyrimme esimerkin voimalla pysäyttämään moukkamaisen ja kaikille kalliiksi käyvän roskaamisen”, Erkkilä sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.