Liisa Ihmemaassa -näyttely on pelottava, mutta parasta aikoihin – ihastuttaa sekä lapsia että aikuisia Keravan Sinkassa

Emma Ainala, Overdose, 2017, öljy kankaalle, 70x50cm. Kuva Jussi Tiainen

Keravalla toimiva Taide- ja museokeskus Sinkan Lewis Carrollin lastenkirjallisuuden klassikolta nimensä lainannut syksyn näyttely on osoittautunut poikkeuksellisen suosituksi.

Liisa Ihmemaassa kuljettaa katsojan tutusta ja turvallisesta todellisuudesta tietoisuuden tuolle puolelle. Teema on innostanut paikalle nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, jotka ovat uskaltautuneet retkelle ehkä vähän pelottavaankin mielen maisemaan.

”Näyttelystä on tullut erittäin hyvää palautetta, kuten ´Uskomattoman koskettavaa, pelottavaa, parasta mitä olen pitkiin aikoihin nähnyt´. Liisan Ihmemaa ei siis ole pelkästään söpö ja ihastuttava. Siinä käsitellään myös varsin vaikeita aiheita”, kertoo museonjohtaja Arja Elovirta.

Esillä olevien teosten lähtökohtana ei ole Lewis Carrollin kirja, mutta taiteilijat ovat katsoneet maailmaa Liisan tavoin lapsen uteliain ja hämmästelevin silmin. Näyttelyssä on mukana joukko Suomen eturivin taiteilijoita. Päähenkilöinä ovat muun muassa Kim Simonssonin sammalkansan lapset, Tommi Toijan pissivät pikkupojat ja Emma Ainalan aikuisuuteen kasvavat tytöt sekä Mia Hamarin oudot eläimet.

”Lapsiperheet ovat olleet innoissaan näyttelystä, vaikka kyse ei olekaan varsinaisesta lasten näyttelystä. Muutamien vanhempien mielestä näyttely onkin ollut liian pelottava tai muuten sopimaton lapsille. Ohjatuilla kierroksilla näyttelyyn on tutustunut reilut 1500 lasta, eikä opettajilta tai päiväkotiryhmien vetäjiltä ole tullut kuin positiivista palautetta”, kertoo Elovirta.

Sinkka on viime vuosina joutunut pariinkin kertaan jatkamaan suosituimpien näyttelyidensä esilläoloaikoja, niin nytkin: Liisa Ihmemaassa -näyttely jatkuu vuoden loppuun asti. Isänpäivä-sunnuntaina 11.11. kaikki isät pääsevät ilmaiseksi museoon.

Herkkuja luvassa myös alkuvuonna

Alkuvuodesta Sinkassa aukeaa odotettu näyttely Rolando ja Siv Pieraccinin Keravan taidemuseolle lahjoittamasta laajasta taidekokoelmasta. Yli neljäkymmentä vuotta Suomessa asunut italialaissyntyinen Rolando Pieraccini on toiminut pitkään suomalaisen kulttuurin puolesta taidekirjojen, taidegrafiikan ja kirjallisuuden kustantajana sekä keräilijänä.

”Ensi vuoden alussa luvassa on herkkua klassikoiden ystäville. Kokoelmaan kuuluu lähes 2000 teosta viideltätoista suomalaistaiteilijalta. Mukana on taiteilijamestareita aina Veikko Vionojasta ja Rafael Wardista Juhana Blomstedtin, Irina Krohnin ja Esa Riipan kaltaisiin tekijöihin.”

Näyttelyn painopiste on grafiikassa, mutta mukana on myös maalauksia, piirustuksia ja luonnoksia. Kokoelmasta julkaistaan näyttelyn yhteydessä kattava ja runsaasti kuvitettu kokoelmajulkaisu. Näyttely on avoinna 13.1.-5.5.2019.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.