Lukukoira Eino valloittaa sydämiä: Se on meidän supersankari

Lukukoira Eino vierailee Klaukkalan kirjastossa kerran kuukaudessa tunnin ajan. Tänä aikana lapsi pääsee lukemaan Einolle valitsemastaan kirjasta.

– Lukukoiralle lukemisen tarkoitus on luoda hyviä lukukokemuksia, koska eläin ei arvostele tai keskeytä lukijaa. Lukuhetki on lukijan ja Einon välinen. Einossa on myös se kiva puoli, että hän ymmärtää kaikkia kieliä ja tykkää kaikenlaisista tarinoista, kirjastohoitaja Anu Kalliola kertoo.

Luonteeltaan Eino on rauhallinen, ystävällinen ja luotettava tanskandoggi. Vaikka Eino onkin isokokoinen, osaa se käyttäytyä pienempien kanssa.

Ajan lukuhetkeen voi varata soittamalla Klaukkalan kirjaston numeroon 0403172550 tai ajan voi varata toki myös kirjastovisiitinsa aikana.

Kullekin lukijalle on varattu noin 10 min lukuaikaa, joskus vähän enemmänkin riippuen kuinka monta lukijaa vuoron on varannut, Anu sanoo.

”Eino aiheuttaa ihastusta ja ihmettelyä”

Lukuhetki on lukijan ja Einon välinen. Paikalla on vain Eino, hänen omistajansa Anne Komsi ja oma vanhempi, jos lapsi niin haluaa.

– Silloin, kun lukija lukee, niin paikalle ei saisi mennä ”ihmettelemään”, jotta lukija ja Eino eivät häiriinny. Ja vaikka paikalla on aikuisia, niin heidän ei tule puuttua lukuhetkeen, jollei lapsi sitä pyydä. Kaikenlainen arviointi ja kommentointi jätetään lukuhetken ulkopuolelle, Anu kuvailee.

Millaista palautetta lukukoiratoiminnasta on tullut?

– Joka kerta Eino aiheuttaa ihastusta ja ihmettelyä, että mitä ihmettä meillä tapahtuu. Palaute on ollut vain positiivista ja Einon lisäksi omistaja Anne osaa ottaa pienet lukijat ihanasti vastaan. Lukijamme ovat olleet iloisia Einon tapaamisesta ja uskon siitä olevan iloa ja apua, Kalliola sanoo.

– Eino on meidän supersankari ja todella pidetty, hän lisää.

Eino aloitti Klaukkalan kirjastossa syksyllä 2016, kun sitä ennen lukukoirana toiminut Frodo jäi eläkepäiville.

Toimittaja Ira Juvonen