Suunnitelmallisuutta Vanhankylänniemen kehittämiseen

Eemeli Peltonen

Viime vuosina Järvenpään asukasluku on kasvanut nopeasti, eikä kaupungin vetovoima osoita hiipumisen merkkejä. Järvenpään suhteellinen väestönkasvu on tällä hetkellä koko maan nopeinta. Kasvava kaupunki houkuttelee uusia asukkaita paitsi naapurikunnista myös muista pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista.

 

Lyhyt etäisyys Helsingistä ja sijainti toimivien liikenneyhteyksien äärellä ovat Järvenpään keskeisiä vetovoimatekijöitä. Pääkaupunkiseudulla työssäkäyvälle kaupungin sijainti onkin erityisen ihanteellinen. Kaupunki on tunnistanut vetovoimatekijänsä ja osannut niitä myös hyödyntää kasvun mahdollistamiseksi.

 

Järvenpään kasvun ja kehityksen säilyttämiseksi huomiota on kiinnitettävä myös niin sanottuihin pitovoimatekijöihin. Pitovoimatekijöillä tarkoitetaan niitä asioita, joiden takia Järvenpäässä halutaan asua myös vuosien päästä kaupunkiin muuttamisesta. Pitovoima saa asukkaat viihtymään kotikaupungissaan.

 

Monipuolisten virkistys- ja viheralueiden merkitystä Järvenpään pitovoiman vahvistajina ei kannata aliarvioida. Tiivistyvässäkin kaupunkirakenteessa on paikkansa henkirei’ille, joiden kautta asukkaat voivat päästä lähelle luontoa. Vahvasta luontosuhteestahan juuri meidät suomalaiset maailmallakin tunnetaan.

 

Vanhankylänniemi nousee Järvenpään virkistysalueista aivan omaan luokkaansa. Vain muutaman kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta sijaitseva niemi on varmasti tuttu kohde kaikille järvenpääläisille.

 

Valitettavasti Vanhankylänniemen kehittäminen ei 2000-luvulla ole edennyt kovinkaan suunnitelmallisesti. Jotta alue todella kehittyisi arvoisekseen virkistysalueeksi, tulee Vanhankylänniemen kehittämiselle piirtää selkeät suuntaviivat. Alueen potentiaali voidaan menettää, jos kehittämistyötä ei ohjaa kirkas näkemys.

 

Kun Vanhankylänniemen kehittämistä ohjaa yhteinen näkemys, ei alueelle tehtävistä investoinneistakaan tarvitse kiistellä jatkuvasti. Alueen pitäisi olla ilon, eikä riidan, aihe. Kukaan tuskin toivoo, että viime keväänä Vanhankylänniemen saunahankkeen ympärillä käyty repivä keskustelu enää koskaan toistuisi kaupungissa.

 

Järvenpään kaupunkikehityksen helmikuussa käynnistämä Vanhankylänniemen kehittämistyö on pitkään aikaan lupaavin hanke, jolla pyritään määrittämään kokonaiskuva alueen tulevaisuudesta. Työn tarkoituksena on tuottaa kehittämissuunnitelma, jossa alueen kehittämiselle asetetaan selkeät tavoitteet.

 

Ennen päätöksentekoa Vanhankylänniemen kehittämissuunnitelman laadinnassa kuullaan luonnollisesti myös kuntalaisia. Erilaisten kuntalaiskyselyjen ja yleisötilaisuuksien avulla alueen käyttäjien ääni saadaan aidosti mukaan alueen suunnitteluun. Tähän pohdintaan toivon mahdollisimman monen osallistuvan omalla panoksellaan.

 

Itse näkisin Vanhankylänniemen tulevaisuudessa ennen kaikkea matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kehtona. Eri käyttäjien tarpeet huomioimalla aluetta voidaan kehittää tavalla, joka hyödyttää myös paikallisia yrittäjiä ja yhteisöjä. Sykkivä Vanhankylänniemi antaisi vastapainon ja pitovoiman tiivistyvälle kaupungille.

 

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.