Järvenpää ja Japani yhdistyvät uudessa käsityöalan näyttelyssä

Järvenpää-talon Galleria Järnätissä on esillä 3. helmikuuta saakka näyttely Tarinaa kertova kaitaliina. Se on japanilaisen taiteilija Tomoko Konoiken ja järvenpääläisten käsityön ja taiteen opiskelijoiden yhteisprojekti.

Projektiin osallistujat, kuusitoista Järvenpään Opiston opiskelijaa ja opettajaa, ovat kertoneet elämästään tarinan, jonka Tomoko Konoike on kuvittanut. Osallistujat ovat tehneet kuvitetuista tarinoista käsityöteoksia. Kun teokset asetetaan vierekkäin pöydälle, niistä muodostuu pitkä tarina.

-Olen tehnyt saman projektin myös muualla Japanissa sekä Tasmaniassa Australiassa. Tähän asti projekteissa on tehty noin 150 liinaa. Järvenpään ”Tarinaa kertova kaitaliina” on ensimmäinen kaitaliinaprojektini Suomessa, Tomoko Konoike kertoo.

Järvenpään näyttelyssä on mukana myös japanilaisten käsityöntekijöiden töitä. Osa on tehty samojen piirustusten pohjalta, joita Konoike on tehnyt järvenpääläisille käsityöntekijöille.

Järvenpään Opiston ja Konoiken yhteisprojektissa osallistujat kertovat tarinansa uudelleen käsin tehtynä työnä. Projektin osallistujat ovat opiston taitavia käsityön ja kuvataiteen opiskelijoita, jotka ovat valmistaneet Konoiken tekemistä lyijykynäpiirustuksista käsityöteokset erilaisilla tekniikoilla, materiaaleilla ja lähestymistavoilla.

Ensimmäisessä tapaamisessa keväällä 2018 projektiin osallistuvat kertoivat oman muiston, joka on jäänyt mieleen tai tarinan, joka on jäänyt kertomatta. Tarinat olivat erilaisia: osa vähän surullisia, ihmeellisiä, järkyttäviä ja kauniita, vanhoja tai lähemmäksi nykypäivää sijoittuvia.

Osallistuneille projekti on ollut merkityksellinen matka suomalaisten ja japanilaisten tarinoiden maailmaan.

Konoike haluaa tuoda esiin taiteen ja käsityön avulla ihmisten sisällä olevia tarinoita ja tunteita. Käsityö on viestintäkanava, jossa on sellaista erityistä vahvuutta, jota ei löydy taidemaalauksesta tai valokuvasta.

-On ollut jännittävää tehdä projektia Suomessa ja Japanissa, jotka ovat kaukana toisistaan. Mielikuvituksessani tapasin ihmiset, joita en ole koskaan oikeasti tavannut, ja piirsin kuvat kaukana Tokiossa. Piirustusten linjat Japanissa ja ompelulangat Suomessa kytkeytyvät yli ajan ja paikan, Konoike kertoo.

Järvenpään Järnätti-gallerian jälkeen työt siirtyvät myöhemmin näyttelyyn Japaniin. Tomoko Konoike on kansainvälinen taiteilija, jonka teoksia on ollut aiemminkin nähtävillä Suomessa. Esimerkiksi Keravan Sinkka-taidemuseossa keväällä 2018.