Henkilö makaa maassa, miten toimit? Näin asiasta ajatellaan Järvenpäässä!

Ojennatko auttavan kätesi?

Järvenpään Facebook-ryhmässä oli aloitus, joka herätti ihmiset keskustelemaan vakavasta aiheesta. Miten toimitaan, jos nähdään maassa makaava henkilö.

Keskustelun aloituksessa kerrotaan, että naishenkilö ajoi autolla tyttärensä kanssa. Pian he huomasivat kävelytiellä makaavan miehen. He näkivät, että mies oli hieman juopunut. Hänen lähellään oli hyytynyt verivana ja iho oli viileä. Nainen ja hänen tyttärensä hälyttivät ambulanssin ja mies saatiin toimitettua hoitoon. Mies kertoi, että hänet oli hakattu. Keskustelun aloittaja arvioi, että tuohon aikaan keskustassa on täytynyt liikkua paljon autoja ja jalankulkijoita. Silti kukaan heistä ei ollut soittanut miehelle apua. Hän toivoo, että ihmiset eivät kävelisi ohi, jos näkevät apua kaipaavan ihmisen. Hän muistuttaa, että joku kerta tämä apua kaipaava ihminen voi olla sinä itse, ystäväsi, lapsesi tai vanhempasi.

– Välitetään toisistamme, se on kansalaisvelvollisuutemme, aloittaja päättää ytimekkäästi.

Näin asiasta keskusteltiin Facebook-ryhmän sisällä:

– Ei ihmiset uskalla puuttua tilanteeseen.

– On tekosyy sanoa, että ei uskalla puuttua tilanteeseen. Jos joku makaa maassa verilammikossa, niin mitä uskallusta se vaatii soittaa ambulanssi paikalle?

– Muutama päivä sitten oli mies kaupungintalon edessä lyyhistyneenä. Ihmiset käveli tylysti ohi. Huomasin, että oli muutama kuppi otettu, mutta silti touhu ei näyttänyt humalaisen jutulta. Kävin kysymässä, että onko hänellä joku hätä? Ja hänellä oli hätä, kun oli unohtunut ottaa diabeteslääkkeet. Onneksi mukanani sattui olemaan juuri oikeat syötävät, kun on itselläkin oltava mukana varasyötävää.

– Kysyminen ei haavaa tee. Kysymättä jättäminen voi mahdollisesti viedä hengen. Jos ei uskalla mennä kysymään, niin voi soittaa hätäkeskukseen ja pyytää heitä käymään tarkistamassa. Ei jätetä mahdollisia avuntarvitsijoita yksin.

– Pidetään huolta lähimmäisistämme!

– Ei humala ole syy, ettei voisi tarvita apua. Mulle on aivan sama on joku selvinpäin kamoissa ja humalassa. Jos hän tarvitsee apua, niin sitä hankitaan!

– Aina pitäisi tarkistaa tilanne, kun joku makaa maassa tai on muuten huonossa hapessa.

– Täytyisi muistaa että Suomi on osaltaan juuri turvallinen siksi, että meillä on VELVOLLISUUS auttaa ihmistä hädässä. Muut ajattelevat suomalaisista että ne olemme avuliaita luonteeltamme mutta ei ole näin. Itsekin olen ollut hädässä eikä mua kukaan auttanut, kun kimppuuni hyökättiin ruuhkassa, jossa liikuin lastenvaunujen kanssa.

– Kummallista, kun ihmiset eivät auta. Itse olen soittanut lukuisia kertoja apua. Kaikkia olen jäänyt auttamaan, kunnes ambulanssi on tullut, eikä kukaan ole koskaan valittanut taikka päälle käynyt. On taluteltu vähäpukeista alkoholidementikkoa kotiin ja nostettu kaatunutta pappaa ojasta. Joka kerrasta on jäänyt hyvä mieli, kun pystyi auttamaan. Toivottavasti minäkin saan apua, jos sitä tarvitsen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.